Het u onderhand bekende Wereld Natuur Fonds is weer eens lekker bezig. De milieuactivisten willen dat de EU zich hardmaakt voor CO2-heffingen op schepen.
Want ach, we betalen toch niet genoeg met zijn allen. Er kan nog best iets af, nietwaar? Volgens het WNF levert dit in 2020 zo'n 7 miljoen euro op per jaar. Geen misselijk bedrag, inderdaad.
Ondertussen heeft het WNF samen met Oxfam Novib ook al besloten waar uw en mijn geld aan besteed moet worden. Raad u eens waaraan, ja doe eens een gok?
Juist: aan 'hulp' aan derdewereldlanden, zodat ze zich kunnen 'aanpassen' aan 'klimaatverandering'.
De toeslag zou volgens de organisaties verplicht gesteld moeten worden bij het VN i-klimaatoverleg in het Zuid-Afrikaanse Durban later dit jaar. De EU speelt bij het overleg een cruciale rol, aldus Oxfam en WNF. De organisaties hopen dat de ministers van Milieu van de 27 EU-landen volgende maand akkoord gaan.
,,Frankrijk en Duitsland zijn al voorstander. Nu hebben we steun nodig van landen als Engeland, Spanje en Nederland'', aldus Oxfams klimaatspecialist Lies Craeynest. Nederland heeft veel zeevaart door de haven van Rotterdam.
In het geval u zich afvraagt hoe 'vervuilend' de internationale scheepvaart dan wel niet is: deze is verantwoordelijk voor drie procent (3%) 'van de wereldwijde emissies aan broeikasgassen'. Sta daar eventjes bij stil, zou ik zeggen: het WNF en Oxfam vinden dat de scheepvaart lam gelegd moet worden - of in ieder geval flink aangepakt dient te worden - vanwege een magere drie procent. 97% blijft dus gewoon overeind.
Het WNF is weer eens absurd bezig. Op deze manier 'red' je de wereld niet eens een beetje (overigens is klimaatverandering natuurlijk een mythe; in ieder geval als we daarmee bedoelen dat dit veroorzaakt wordt door mensen). Het enige dat je bewerkstelligt is dat hard werkende mensen er financieel op achteruit gaan, terwijl je hun zuur verdiende geld gratis en voor niets aan derdewereldlanden geeft, die het vervolgens over de balk smijten en / of spenderen aan nutteloze projecten om een niet-bestaande klimaatverandering tegen te gaan.
Tja, echt nuttig lijkt me dat toch niet.
Foto: Wikimedia Commons, Murthag06.