De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt: in december zijn er 10.000 nieuwe ebolagevallen per week.
Het besmettelijke ebolavirus maakt steeds meer slachtoffers. Volgens de meest recente officiële cijfers zijn er 4.447 mensen overleden door ebola. Het sterftecijfer is nu 70 procent, maar dat kan altijd nog stijgen. Wie besmet raakt met ebola, heeft in ieder geval een zeer grote kans dat hij eraan dood gaat.
Maar het wordt erger. Volgens de WHO maken we in december een enorme stijging van het aantal ebolabesmettingen mee. Het gaat volgens Bruce Aylward van de WHO, schrik niet, om 5.000 tot 10.000 nieuwe gevallen per week. Nu zijn dat er nog ongeveer 1.000 per week. In het ergste geval gaat het dus om een vertienvoudiging.
Toch hoeven wij ons vooralsnog geen voorraadje blikvoedsel in te slaan zodat we niet meer naar buiten hoeven, want deze cijfers gaan niet over Europa of de VS (als er niet nog meer patiënten besmet raken met ebola en er accuraat wordt gereageerd op nieuwe besmettingen that is), maar over West-Afrikaanse landen als Guinee, Liberia en Sierra Leone, de regio waar de epidemie is uitgebroken.
De verwachting (lees: hoop) is dat het na december weer wat minder wordt met de besmettingen:
De organisatie hoopt wel dat het ritme waartegen de ziekte zich verspreidt tegen de jaarwisseling weer zal afnemen. Dat moet dan gebeuren door het hanteren van betere veiligheidsregels bij het begraven van de slachtoffers en door het nog consequenter isoleren van de patiënten, aldus Aylward.
De vraag is of dat ook echt gaat gebeuren. Kijk, wij hoeven ons geen zorgen te maken om besmet te worden met ebola. Dat kan alleen als je in contact komt met de lichaamsvloeistoffen van een ebolapatiënt die al zichtbare symptomen van de ziekte heeft. Maar het virus verspreidt zich echt razendsnel in West-Afrika. Het is een beetje als dweilen met de kraan open: steeds als patiënten worden geisoleerd, duiken elders nieuwe gevallen op. Er lijkt geen houden meer aan.
Volg Frank Verhoef op Twitter.