Het kostte ruim anderhalf jaar om het te onderzoeken, maar eindelijk is het dan duidelijk: door in Rusland vervaardigde projectielen kwam de MH17 om z'n grootje.
Op 17 juli 2014 werd vliegtuig MH17 neergeschoten. Het was enkele uren daarvoor opgestegen vanaf Schiphol, en zou later die dag landen op Kuala Lumpur in Maleisië. Behalve dat het toestel daar nooit aankwam. Het vloog over betwist gebied in Oekraïne en werd uit de lucht geschoten. Over hoe dat precies in z'n werk ging waren anderhalf jaar lang grote twijfels, maar we kunnen nu wat feiten op een rij zetten.
De Onderzoeksraad voor de Veiligheid kwam vandaag namelijk met een rapport waaruit bleek dat de MH17 is neergeschoten door een BUK-raket van Russische makelij. Dat had direct onaangename gevolgen voor alle passagiers:
De inslag van raketdeeltjes was alleen voor de inzittenden van de cockpit meteen dodelijk. De andere inzittenden kregen te maken met extreme omstandigheden: "het oorverdovende geluid van de raketinslag, abrupte afremming en versnelling, decompressie en daardoor mistvorming, teruglopend zuurstofgehalte, extreme kou, het snelle dalen van het vliegtuig en rondvliegende objecten".
Hoe de raketinslag precies in elkaar stak, liet de OVV zien aan de hand van een filmpje:
[video width="640" height="360" mp4="http://www.dagelijksestandaard.nl/wp-content/uploads/2015/10/MH17-Crash.mp4"][/video]
Nu het onderzoek naar de ramp is voltooid, kan Nederland zich op nog maar één ding focussen, aldus premier Rutte. De berechting van de daders:
Premier Rutte: "Het was in woord en in beeld een indringend en confronterend verhaal. In de eerste plaats voor de nabestaanden, voor hen is dit een bijzonder moeilijke dag, waarop alle emoties en alle verdriet weer bovenkomen. Met het rapport in de hand, de animatie van inslag en de gereconstrueerde romp is die gitzwarte 17 juli 2014 plotseling weer heel dichtbij. Eindelijk is er een antwoord op de allesoverheersende vraag naar het hoe. Wat heeft zich op 17 juli precies afgespeeld? Laten we hopen de afronding dit onderzoek mensen verder helpt in het verwerkingsproces. Er is vandaag veel duidelijkheid geschapen."
Of daar ook veel van terecht gaat komen is nog maar de vraag. Rusland blokkeerde eerder al een VN-verzoek om een tribunaal op te richten.