Vanaf het moment dat Brussel de brief krijgt begint de klok te tikken. De brief wordt ook wel een "Artikel 50-brief" genoemd, omdat het artikel in het Europese verdrag is dat lidstaten ertoe in staat stelt om uit de Unie te stappen. Volgens dat artikel hebben de
EU en het
Verenigd Koninkrijk nu twee jaar om de boel te regelen. Met andere woorden, de scheiding moet maximaal op 29 maar 2019 geregeld zijn.
Nadat de brief is bezorgd, neemt de EU de tijd. Voorzitter Donald Tusk van de Europese Raad zal namens de regeringsleiders binnen 48 uur laten weten wat hij ervan vindt. Die reactie zal vooral gaan over de hoofdlijnen, over de agenda en de belangrijkste onderwerpen.
De onderhandelaars onder leiding van Michel Barnier kunnen formeel aan de slag, maar het mandaat kan pas formeel worden vastgesteld tijdens een extra EU-top die volgende maand wordt gehouden.
Hilarisch genoeg mag het
Europees Parlement voor de verandering ook meepraten. In principe kan dat parlement een deal tussen de EU en het VK namelijk verwerpen. Later vandaag komt dat marionetten-parlement met een officieel standpunt nu de onderhandelingen gaan beginnen. We moeten er ernstig rekening mee houden dat de eurofielen in het parlement én in de
Europese Commissie het VK zo hard mogelijk willen bestraffen voor hun gewenste onafhankelijkheid.
Wat dat betreft is het een veeg teken dat de Europese onderhandelaar
Michel Barnier is. Die man staat erom bekend,
aldus de NOS, dat hij "iemand [is]
die echt gelooft in Europa. Iemand die al langer
vindt dat de Britten een blok aan het been van Europa zijn. In de man zit o
ok de woede tegen de manier waarop de Britten met de EU zijn omgegaan."
Met andere woorden, meneer kan het absoluut niet hebben dat de Britten iets van hun nationale soevereiniteit wilden behouden en is een voorstander van het Grote Europese Project waardoor individuele natiestaten worden afgeschaft en een federale EU het voor het zeggen heeft. Dat moet dan dus onderhandelen met het VK.