Het cliché is weer eens bevestigd: Nederlanders zijn echt zuinig

Geen categorie01 aug 2018, 12:30

Geld moet rollen....of toch niet. Uit onderzoek van ING blijkt dat Nederlanders veel meer voldoening halen uit sparen dan een aantal vergelijkbare economieën. Meer dan de helft van de Nederlanders is namelijk tevreden met het bedrag dat ze sparen. Ter vergelijking: een zuinig land als Luxemburg blijft achter wat betreft tevredenheid over het spaarbedrag. Een meerderheid van de Fransen geeft juist liever geld uit dan dat ze sparen. Daarmee lijkt het stereotype dat Nederlanders zuinig zijn maar weer eens te worden bevestigd.

Geen financiële stress

ING deed onderzoek naar de tevredenheid over spaargeld onder zo'n 15.000 mensen in 13 Europese landen, Australië en de Verenigde Staten. Verrassing: Nederland bleek het land waar men het meest tevreden is over de manier van sparen. Het Zeeuwse gezegde 'ons bin zuunig' gaat dus op voor alle Nederlanders. Volgens ING is dat alleen maar goed, want dit spaargedrag voorkomt financiële stress. Dat Nederlanders zo spaarzaam zijn, is niet per se te herleiden naar die bekende calvinistische instelling - hard werken, maar niet mogen genieten van het verdiende geld. Juist omdat het in Nederland wel goed zit met de welvaart, is er ook ruimte om een financiële buffer te creëren. Geld opzij zetten gaat dan ook makkelijker dan in sommige andere landen. Zeker tegenwoordig met tal van mobiele apps, waarmee in een handomdraai geld wordt overgemaakt naar de spaarrekening. Bovendien vergroten die apps het inzicht in de financiën, en dat maakt Nederlanders verstandiger als het gaat om sparen.

Zuinigheid is een way of life

Opvallend is dat Nederlanders ook in hun eigen cliché geloven: zuinigheid is een manier van leven. In principe hebben Nederlanders namelijk minder vrij geld te besteden dan mensen in sommige andere landen, omdat er in Nederland wordt gespaard via het pensioen. Je kunt niet zomaar aan dat geld zitten, terwijl dat in andere landen wel kan. Daar sparen inwoners namelijk zelf voor hun pensioen. Verder blijkt uit het onderzoek dat partners in een Nederlands huishouden hun geld vaak op een grote hoop gooien, om het vervolgens samen over de balk te smijten. Daarmee staan we, na de Roemenen en Amerikanen, op de derde plaats.

Geluk en tevredenheid over financiën

Volgens ING is niet te bewijzen of het geluksgevoel in de landen waar men tevreden is over de financiële status, ook groter is. Over het algemeen blijkt dat er in de landen waar men tevreden is over het spaargeld, ook het grootste geluk wordt gemeten. Daar komt Nederland overigens niet als eerste uit de bus: dat is Luxemburg.

Geld lenen kost geld: Nederlanders lossen keurig af

Nederlanders zijn dus zuinig, gelukkig en sparen voldoende. Hoe zit het dan met geld lenen? Durven zuunige Nederlandse dat risico te nemen? Het antwoord is ja én er wordt over het algemeen ook keurig op tijd afgelost. Volgens het Bureau Krediet Registratie (BKR) had op 1 januari van dit jaar slechts 6,6 procent van de mensen met een geregistreerde lening een betalingsachterstand. Het BKR registreert leningen en houdt bij of die op tijd worden afgelost. Gebeurt dit niet, dan krijgt de kredietnemer een negatieve registratie. Het aantal van 6,6 procent is het laagste sinds het BKR in 2012 begon met zijn Kredietbarometer. Wat zijn Nederlanders toch fijn.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten