Het afscheid van Sacha de Boer

Geen categorie06 mei 2013, 7:00

Afgelopen vrijdag zagen we het emotionele afscheid van nieuwslezeres Sacha de Boer. Na haar vertrek kan het alleen maar slechter gaan met het NOS Journaal.

Na 17 jaar te hebben gewerkt bij de NOS, besloot Sacha de Boer dat ze iets anders wilde gaan doen. Afgelopen vrijdag werd ze een beetje emotioneel toen ze tijdens haar laatste Achtuurjournaal afscheid nam van de kijkers die al die jaren trouw het journaal zijn blijven kijken. Voor veel kijkers was De Boer niet alleen een fijne nieuwslezeres om naar te kijken, haar stem was minstens zo prettig. En, nog mooier, volgens haar echtgenoot, RTL-nieuwslezer Rick Nieman, was ze niet zo van de grachtengordeljournalistiek. In een eerbetoon aan zijn vrouw schreef hij zaterdag:

Ze was een journalist - en een hele goede - maar bij het maken van keuzes over welk nieuws hoe gebracht moest worden, liet Sacha zich nooit leiden door puur 'journalistieke' overwegingen. Journalisten hebben de rare eigenschap tijdens hun werk te denken als 'journalisten', en te vergeten dat ze ook nog burgers zijn. Sacha niet: zij had altijd helder voor ogen voor wie zij het nieuws maakte. Namelijk voor alle Nederlanders die willen weten wat er die dag in de wereld is gebeurd. Punt.

En of het nou om de hoogleraar uit Rotterdam ging, de verpleegster uit Enkhuizen of de winkelier uit Oss: iedereen werd door haar hetzelfde behandeld en toegesproken. In haar uitzendingen dus geen neerbuigende items over lokale folklore of gewoontes die in de ogen van de Randstedelijke journalisten tuttig waren; niet kritisch doen om het kritisch zijn; niet meehuilen met de journalistieke roedel als de feiten daartoe geen aanleiding gaven.

(...)

Aan de andere kant was ze ook niet elitair, en liet ze zich niets gelegen liggen aan de mening van de grachtengordel: als heel Nederland het had over Sylvie en Rafael, waarom zou je daar dan geen korte reportage in het acht uur journaal van laten zien?

Het gegeven dat nieuwslezers niet alleen het nieuws oplezen, maar ook journalistiek bedrijven, realiseert niet iedereen zich. De Boers visie op journalistiek was dat nieuws voor iedereen bereikbaar en begrijpbaar moest zijn, ook voor kijkers die niet in de Randstad wonen. Haar vertrek is een end of an era. De Boer was in veel opzichten de ultieme nieuwslezer; wat dat betreft kan het vanaf nu alleen nog maar slechter gaan met het Achtuurjournaal.

Het is dus afwachten wat haar opvolger gaat doen. De vrouw die haar plek inneemt, is de relatief jonge Annechien Steenhuizen (35), sinds 2009 nieuwslezer bij verschillende NOS-programma's. Steenhuizen lijkt in niets op De Boer. Ze heeft een zwaardere stem, een statige kaaklijn, een kortgewiekt kapsel en een strenge blik. Een glimlach kan er bijna nooit vanaf, alsof ze permanent boos is op iets of iemand.

Vanwege haar eerdere functie als nieuwslezer bij NOS op 3 - het puberale en NRC Next-achtige broertje van het NOS Journaal - is het moeilijk wennen aan het feit dat zij nieuwslezer van het heuse Achtuurjournaal wordt. Er hangt onder andere door haar verleden bij dat programma - terecht of onterecht - een zweem van grachtengordel-achtige politieke correctheid om haar heen. Of dat vermoeden ook klopt, valt te bezien.

Het zou in ieder geval heel veel schelen als Steenhuizen haar haar wat langer zou laten groeien en als ze wat vaker zou glimlachen. En ze moet, net als De Boer, niet vergeten dat de wereld niet ophoudt buiten de vier grote steden. Mochten de kijkercijfers opeens drastisch dalen door de komst van Steenhuizen als nieuwslezer (wat niet onmogelijk is), dan weet de NOS wat ze te doen staat. Voor zoiets belangrijks als het Achtuurjournaal moeten alle registers worden opengetrokken om de eerste keus, Eva Jinek dus, een aanbod te doen dat ze niet kan weigeren. Jinek is knap, heeft een fijne stem en we weten in ieder geval zeker dat zij wars is van politieke correctheid.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten