"Hij bracht mensen bij elkaar."
Dat je niet kwaadspreekt over de doden, soit. Dat is wel zo netjes, tenzij het om monsters als Hitler, Mao, Stalin, etc. gaat natuurlijk.
Maar dat zijn uitzonderingen. Over het algemeen geldt dat we geen kwaadspreken over de doden, ook niet als ze premier van Nederland zijn geweest en dus mogelijk nogal wat politieke vijanden gemaakt hebben tijdens hun carriere.
Toch betekent dit niet dat je dus heel positief dient te zijn over een oud-politicus als hij overleden is. Je hoeft zaken niet mooier voor te stellen dan ze waren.
Helaas is dat precies wat Rutte wél doet. Zie hier de berichtgeving van de NOS over de herdenking van Wim Kok, en dan met name over de inbreng van de huidige premier:
https://twitter.com/Teletekst/status/1056175440254132225
Dat Kok al met al een succesvol premierschap heeft gehad klopt helemaal. En ja, voor zover mij bekend was hij een goed mens. Maar om te stellen dat hij er voor iedereen was en mensen bij elkaar bracht? Dat kun je alleen stellen als je een heel deel van de geschiedenis voor het gemak maar even buiten beschouwing laat.
De laatste dagen krijg je de indruk dat er nooit zoiets is geweest als de Fortuyn-revolutie. Rutte doet dapper mee aan het scheppen van dat beeld. Jammer genoeg voor hem (en voor Kok natuurlijk) was die revolutie er wel degelijk. En de directe aanleiding voor die revolutie waren de Paarse kabinetten onder leiding van meneer Kok.
Natuurlijk, het is begrijpelijk dat het niet nodig wordt geacht om dit te zeggen tijdens deze herdenking, maar je hoeft zaken ook weer niet zo mooi voor te stellen dat je een heel (belangrijk!) deel van de geschiedenis weglaat. Houdt het er dan bij dat Kok een goede man was, die tijdens zijn politieke carriere altijd de belangen wilde dienen van de kiezer en zijn sociaal-democratische wereldbeeld. Dat is genoeg. Je hoeft er verder niet meer van te maken... en je hoeft al helemaal niet te doen alsof de man een politieke heilige was terwijl er juist een politieke revolutie uitbrak vanwege zijn beleid.