96 Procent van de Nederlanders zou er qua koopkracht op vooruit gaan. Rutger van den Noort kaartte aan dat het Nibud met haar berekeningsmethode een aantal flinke tekortkomingen heeft, en de helft van de Nederlanders er eigenlijk zelfs op áchteruit gaan! 50PLUS pakt dit nu op en stelt Kamervragen!
Van den Noort's kritiek op de berekeningsmethode valt samen te vatten in drie zinnen:
1) De cijfers aan de inkomstenkant gaan uit van een optimistische en directe inkomensstijging van 2,9 procent over 2019.
2) Aan de uitgavenkant worden de feitelijke uitgaven waar burgers op dit moment mee geconfronteerd worden onderschat.
3) Het model is niet representatief voor de totale Nederlandse bevolking.
50PLUS vindt dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Centraal Planbureau (CPB) nu wel eens een methode mag gaan hanteren die uitgaat van 'het standaardhuishouden'. Zij gaan namelijk, net als het Nibud, uit van een standaardmodel. Het slaat natuurlijk ook nergens op dat, zoals Van Rooijen en Van Brenk stellen, er vanuit kan worden gegaan "dat een schoonmaker en een directeur hetzelfde uitgavepatroon hebben".
In acht rake Kamervragen voeren ze de kritiek op het rapport behoorlijk op en noemen het inflatiecijfer van het CPB en Nibud een 'one size fits none'-cijfer! Hartstikke treffend. We worden namelijk gewoon voorgelogen en beetgenomen waar we zelf bij staan, allemaal ingedekt met 'onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek'.
Het is ook van de gekken dat instanties als het CBS, CPB en het Nibud daar zo aan meewerken, terwijl daar toch knappe koppen rondlopen die ook wel doorhebben dat de rekenmethode volstrekt los gewrikt is van de realiteit? Prima zet van 50PLUS dus!