Afgelopen weken is er nogal commotie geweest rondom het feit dat het ministerie van Sociale Zaken blijkbaar informatie heeft achtergehouden met betrekking tot de buitenlandse financiering van Nederlandse moskeeën en de negatieve invloed die daardoor uitgeoefend kan worden. Haagse burgemeester Pauline Krikke wil een nieuwe wet om dit tegen te houden, want nu kunnen burgemeesters niet veel.
,,Het gaat me niet om de islam, maar om het tegenhouden van ontwrichtende boodschappen'', aldus Krikke. ,,Die haaks staan op wat wij in Nederland met elkaar nastreven en in wetten hebben vastgelegd, die willen wij niet in onze wijken en buurten. Maar we hebben nu onvoldoende middelen om ertegen in actie te komen."
De burgemeester reageerde onder meer op uitlatingen over vrouwenbesnijdenis van voorgangers in de Haagse As Soennah Moskee. Die moskee zou worden gefinancierd door een omstreden investeerder uit Koeweit. Als dat klopt, is dat 'zeer ernstig en zeer zorgwekkend', stelde Krikke eerder.
Ze wil met deze wet een gezonde balans creëren tussen de vrijheid van godsdienst en onwenselijke invloeden van buitenaf die door de geldstromen meekomen, Nederland in. Zij het door de Arabieren, zij het door Turken, zij het door Marokkaanse invloeden. Dit middel kan ook ingezet worden tegen andere negatieve invloeden van andere extremistische actoren binnen andere religies. Het moest dus niet alleen iets tegen 'islamitische invloeden' zijn.
In de praktijk begrijpen we zelf ook wel dat het vooral een middel is tegen extremistische moslimpredikers en invloeden. Dit soort wetten moeten nu eenmaal wel algemeen beschreven en ingezet kunnen worden, want anders is het regelrechte discriminatie. En wie weet, misschien komt er in de toekomst wel een militante vorm van het christendom weer in de wereld die veel chaos zal veroorzaken.
Krikke heeft gelijk dat burgemeester nu niet meer kunnen doen dan veiligheidsmaatregelen treffen of te wijzen op bestemmingsplannen. De vrijheid van godsdienst zorgt er voor dat er niet hard opgetreden kan worden tegen moskeeën die van het spoor zijn geraakt. Begrijp mij niet verkeerd, vrijheid van godsdienst is een zeer groot goed en het is een belangrijk onderdeel van de Nederlandse identiteit, maar in deze tijd van religieus extremisme moeten we meer kunnen doen dan nu en moeten we kijken en onderzoeken wat de mogelijkheden zijn. Zonder onszelf kwijt te raken in het proces.