Gisteren was de laatste aflevering van Maartens moestuin op televisie. Inspirerend, zelfs voor degenen onder ons zonder tuin. Verslag van een startende tuinder op twee hoog.
Maarten t Hart kan het mooi vertellen, niet alleen in zijn boeken, maar ook voor de camera. Kalm en weloverwogen, maar tegelijkertijd gepassioneerd, liet hij de afgelopen weken op de VPRO zien wat hij laat ontspruiten aan de schoot van Moeder Aarde. Sappige tomaten, knapperige boontjes, stoere aardappels, volle courgettes het bloeit en groeit welig onder de schrijvershanden van T Hart.
Tweehoog
Heel leuk om te zien, maar wat moet je met al die tips wanneer je in Amsterdam tweehoog woont, met de vensterbanken als enige buiten (en dat alleen wanneer de ramen zijn geopend)? Gelukkig biedt internet, als altijd, uitkomst.
Er wordt heel hard gedacht over het verbouwen van groenten en fruit in leegstaande kantoren, maar vooralsnog is dat niet echt van de grond gekomen. MetFarm, een organisatie die in 2011 de TEDAmsterdam Award won met haar idee voor verticaal verbouwen in overbodig geworden ruimten, is nog altijd bezig met de opzet van commerciëel boeren in de stad. Maar ondertussen kan de kleine consument al aan de slag.
Plastic flessen
Er zijn al uitgewerkte concepten en producten voor mensen die binnenshuis willen kweken. Zo is er Windowfarms die complete kwekerijen aanbiedt: potten boven elkaar, verbonden met een irrigatiesysteem, waardoor tuinieren een fluitje van een cent wordt. Daar moet je dan wel eerst voor in de buidel tasten een simpele starterskit kost rond de tweehonderd dollar. Aan het bedrijf is ook een hele community gehangen met informatie over het hele project, updates van leden met tips en adviezen en allerlei nieuws op het gebied van zelf verbouwen. Ook leuk om te lezen als je nog geen tuin in huis hebt.
Wie minder of geen geld wil uitgeven kan ook terecht op internet. Op www.raamtuin.nl, legt Mathieu in simpele stappen uit hoe je met wat plastic flessen, een gieter, tie-rips en een plastic buis je eigen groenten kunt verbouwen. Ziet er wat minder gelikt uit, maar is natuurlijk nog net iets milieuvriendelijker (hergebruik) en misschien ook bevredigender. Simpel is het in elk geval.
Guerrillatuinen
Wat minder individueel is de site van Nudge.nl, een organisatie die zich tot doel heeft gesteld de wereld te beginnen bij Nederland duurzamer te maken. Stadslandbouw hoort daarbij in de vensterbank, op het balkon en zelfs tegen de muur. Nudge geeft heldere en praktische tips (ook voor moestuinen en de zogenaamde guerrillatuinen) met verwijzingen naar nuttige anders sites (zoals raamtuin.nl en www.guerrillagardeners.nl). Echt verticaal verbouwen kan bijvoorbeeld op een eetbare wand - een uit gerecycled PET-flessen gemaakte lap stof met zakjes, waar in potgrond kruiden en groenten geplant kunnen worden.
En dan kun je natuurlijk ook gewoon aan de slag met potjes op de vensterbank. In april deed ik een uitgelopen aardappel in de grond anderhalve maand later slingert de plant zich via de vensterbank over de werkplank richting eettafel. Een avocadopit is inmiddels tot ontkiemen gebrach (met vier tandenstokers in de zijkant waardoor de onderste helft in een glaasje in water kan rusten) zodat wat geduld uiteindelijk huisgegroeide avocados gegeten kunnen worden. En de in bak gezaaide tomatenzaadjes zijn inmiddels uitgegroeid tot stevige planten van een meter hoog, en staan fier naast de potjes basilicum, peterselie en bieslook in de vensterbanktuin.
Nog even geduld en dan kan op deze plek hopelijk een recept komen te staan van een gerecht met achter eigen raam gekweekte groenten en kruiden.