Griekse econoom Jason Manolopoulos: Griekenland is te corrupt voor de euro

Geen categorie02 aug 2012, 18:59
De Griekse econoom Jason Manolopoulos geeft namelijk toe dat zijn land "te corrupt is voor de euro". Beste dames en heren in de Tweede Kamer, leest u mee?
Jason Manolopoulos, een Griekse econoom, zegt wat u en ik al jaren denken: Griekenland is te corrupt om deel te kunnen uitmaken van de euro. 
"Als een land één of meerdere woorden heeft voor corruptie, weet je dat er iets mis is". In Griekenland hebben we er twee: fakelaki en miza.
Fakelaki betekent letterlijk 'kleine envelop'. Het zal u niet verbazen dat dit zinspeelt op de Griekse gewoonte om wat geld in een envelop te stoppen en die te geven aan ambtenaren, ziekenhuispersoneel en mensen bij de belastingdienst: zo word je sneller geholpen en / of hoef je je geen zorgen te maken over mogelijk belastingaanslagen.
"Ik weet zeker dat het merendeel van de bevolking wel eens zo'n envelop heeft gevuld", aldus Manolopoulos.
U zult zich wellicht afvragen wat miza dan wel betekent. Welnu, dit woord verwijst naar iets groters, aldus Trouw in een bijzonder interessant artikel over deze materie vandaag, "zoals een koffer of een bankrekening in het buitenland waar het geld gestald wordt." Soms "past het bedrag dat nodig is om personen om te kopen" namelijk niet "in zo'n kleine envelop".
Je zou denken dat de crisis Grieken iets minder corrupt heeft gemaakt - er is immers geen geld om te weg te geven. Helaas: ambtenaren nemen nu gewoon genoegen met een lager bedrag. Een extratje is immers altijd mooi meegenomen.

"De cultuur van omkoping is moeilijk uit te bannen", zegt Manolopoulos. In zijn ontluisterende boek 'Greece's Odious Debt' doet de econoom uit de doeken waarom de Griekse staat van corruptie aan elkaar hangt. Ook legt hij uit waarom politici het niet voor elkaar krijgen de omkooppraktijken - die het meest voorkomen in het ziekenhuis en bij de belastingdienst - aan te pakken. "Het heeft te maken met onze zwakke instituties. De rechtsstaat werkt in Griekenland bijzonder slecht. Waarom zou je als Griek belasting betalen als niemand het doet en niemand je daarop aanspreekt?"

Misschien dat de econoom daaraan kan toevoegen: "En als de regering het geld van mensen die wél belasting betalen gewoon over de rails smijten?" Manolopoulos geeft zelf wel twee voorbeelden van corruptie in overheidskringen:
1. "Alles draait om vriendjespolitiek. In 2009 nam het ministerie van landbouw - vlak voor de verkiezingen - 269 mensen aan. In één weekend. De nieuwe ambtenaren waren allemaal vrienden van de toenmalige minister."
2. "De Griekse premier Antonis Samaras was als minister van cultuur in 2009 verantwoordelijk voor het nieuwe Acropolis Museum. Bij de opening bleek dat de meeste medewerkers van het museum afkomstig waren van de stad Kalamata - de geboorteplaats van Samaras."
Zoals ik gisteren al schreef is het, bovenstaande in acht nemende, volkomen begrijpelijk dat de Griekse burger geen belasting wenst te betalen. Waarom zou je, als je weet dat je zuurverdiende centen alleen maar gebruikt worden om de portemonnees te spekken van de vriendjes en familieleden van de huidige machthebbers?
Manolopoulos heeft gelijk: Griekenland is veel te corrupt voor de euro. Het trieste is dat de gemiddelde Europese burger dat jaren geleden ook al zei, maar dat onze 'leiders' daar niets van wilden weten. Nee, nee, de Grieken zouden hun leven beteren, de corruptie bestrijden, en een modern, welvarend, Europees land worden.
Nou, dat hebben we gezien.
En wie worden er met de kosten opgezadeld van dit door politici veroorzaakte drama? Juist, u en ik. Zelf komen ze er zonder kleerscheuren vanaf.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten