Dierenactivisten die je erf betreden? Daar mag je best de hogedrukspuit op zetten, zei minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) deze week. Lachen natuurlijk, maar dat leidt wel weer tot Kamervragen, woedende dierenactivisten en OPHEF! In een zaal met zo'n honderd varkensboeren sprak Grapperhaus zijn advies uit en dat deed het natuurlijk goed bij de
boeren. Aanleiding voor deze 'controversiële uitspraak' was de situatie van een bezetting van een varkensstal in mei.
"Om aandacht te vragen voor de volgens hen wrede varkenshouderij weigerden 67 activisten tien uur lang de stal in Boxtel te verlaten, ook al eiste de politie hun vertrek."
Hartstikke logisch dat boeren zich zorgen maken over dierenactivisten die gewoon dik tien uur in je stal blijven zitten en een politie die niets meer doet dan het 'eisen van hun vertrek'. De activisten kwamen er met een lullige boete vanaf, waardoor boeren de kans aardig groot achten dat zulke figuren binnen de kortste keren wéér hun stal komen bezetten.
Grapperhaus kwam met verrassend creatieve ideeën voor hoe om te gaan met dierenactivisten in zo'n situatie. Naast de hogedrukspuit vond hij ook dat je hun auto's moest kunnen inladen en meenemen. Ook zouden ze 'ofwel achter tralies, ofwel het land uit' moeten of ze overladen met 'zoveel boetes dat ze alleen nog een krantenwijk kunnen lopen'.
Stuk voor stuk hilarische suggesties maar dierenrechtenorganisaties konden er minder hard om lachen. Die spreken van 'extreem gevaarlijke' suggesties in het geval van de hogedrukspuit en Grapperhaus zou pleiten voor diefstal in het geval van de auto's weghalen met een platte kar. Grapperhaus zegt dat van die hogedrukspuit in de context te hebben gezegd van een 'honderd tegen één' scenario. Het is dan ook janken om niks. Maar ja, slachtofferschap brengt je een heel eind tegenwoordig. Al denk ik niet dat Grapperhaus hier slapeloze nachten van zal krijgen.