De Japanse terroristen die Nederland dagenlang in een grote crisis stortten door het personeel van de Franse ambassade in Den Haag te gijzelen, werden gesteund door de Stasi.
De Aziatische gangsters ontvingen onder andere geld, logistieke steun en onderdak. Dat bericht De Telegraaf in een a-dem-be-ne-mend verhaal.
Ook de wereldwijd bekende topgangster Carlos was van de partij bij de eerste kennismaking van Nederland met internationaal terrorisme. Dat blijkt uit documenten die in de vele kilometers lange Stasi-archieven in Berlijn liggen. De Duitse onderzoekster Regine Igel heeft hierover een boek geschreven.
Een deel van onze lezers (de ouderen onder u, schreef hij met een knipoog) kunnen zich de gijzelingsactie ongetwijfeld nog herinneren. Op vrijdag de 13e (van de maand september) 'drongen Jun Nishikawa, Haruo Wako en Junzo Okudaira het ambassadegebouw aan het Smidsplein 1 in Den Haag binnen.' Daar gijzelden ze de Franse ambassadeur en 10 overige leden van het ambassadepersoneel.
De aanslag werd opgeëist door het Japanse Rode Leger. Twee jaar eerder hadden deze terroristen de luchthaven van Tel Aviv overvallen, wat resulteerde in 25 doden (volgens De Telegraaf trouwens 26) en 78 gewonden.
Naar nu blijkt werd dit Japanse Rode Leger actief gesteund door de Stasi - de beruchte oost-Duitse inlichtingendienst. Eén van deze terroristen, Jun Nishikawa, werd in maart 1974 over de grens geholpen door een Stasi-agent. Hij had een guerrilla (of wel terroristen) training gevolgd in... Jemen.
Om het verhaal nog grootser te maken blijkt dat de topterrorist Carlos er ook bij betrokken was. Hij was er niet bij in de ambassade, maar hielp wel degelijk met de voorbereidingen. Sterker nog, Nishikawa ontmoette Carlos in Berlijn. Ze reisden samen met de overige leden van het Japanse Rode Leger naar Nederland. Daar bezetten ze met veel geweld, waarbij twee Nederlandse agenten gewond raakten, de Franse ambassade met als doel om hun gevangen kompaan Yutaka Furuya vrij te krijgen.
De uitwisseling van het ambassadepersoneel en Furuya duurde vier dagen. De terroristen werden uiteindelijk naar Damascus gebracht, waarna ze ongetwijfeld naar het één of andere communistische land werden overgebracht. Het was Neerlands eerste kennismaking met het internationale terrorisme.
Het is buitengewoon interessant om dit soort historische verhalen te lezen, natuurlijk, maar het is nog veel belangrijker dat de daders, en zeker de Stasi-agenten, verantwoordelijk gehouden worden voor hun misdaden. Welke Stasi-agenten hielpen het Japanse Rode Leger, precies? Zijn zij nog in leven? Zo ja, zijn ze al gestraft voor hun misdaden of leiden ze nu een comfortabel leven in het vrije Duitsland?
Overigens heeft de Stasi ongetwijfeld nog veel meer skeletten in de kast. De vraag is wanneer ze allemaal naar buiten worden gesleurd, zodat Oost-Duitsland eindelijk écht afstand kan nemen van zijn communistische verleden.