Het ene na het andere pensioenfonds wordt overspoeld met boze telefoontjes van gepensioneerden. De reden? Hun uitkering valt fors lager uit dan ze gewend zijn. In sommige gevallen gaan ze er wel honderden euro's op achteruit.
Veel klagers gaan ervan uit dat het allemaal aan de pensioenfondsen ligt, bijvoorbeeld doordat zij een korting hebben doorgevoerd, maar dat is allerminst het geval. De oorzaak ligt namelijk in fiscale maatregelen én een hogere ziektekostenbijdrage. Dat zijn dus maatregelen van het kabinet.
In de meeste gevallen gaan mensen er enkele euro's of enkele tientjes op achteruit per maand, maar dat is voor die mensen in kwestie een hele hap: zij draaien ieder dubbeltje namelijk al jaren om.
En dat is niet alles. Volgens Martin van Rooijen, voorzitter van gepensioneerdenkoepel KNVG, zijn er namelijk ook gepensioneerden die nog veel moeten inleveren:
"Maar er zijn ook gepensioneerden die er 300 tot 400 euro per maand op achteruitgaan. Zij hebben te veel vermogen en verliezen hun huurtoeslag."
Deze maatregelen waren allemaal al aangekondigd, maar zoals gebruikelijk besteedden de meeste mensen daar geen aandacht aan. Alles leek zijn gangetje immers wel te gaan, het kabinet zit er nog steeds, dus ach, wat kon er misgaan?
Nou, dit dus. Het kabinet zit er inderdaad nog, maar dat komt niet doordat diens beleid zo geweldig is, maar omdat zowel VVD'ers als PvdA'ers de moed niet hebben om de stekker eruit te trekken terwijl ze letterlijk geen van allen blij mee zijn.
Gepensioneerden kunnen nu wel boos worden, maar het is aan deze mensen zelf te danken dat het kabinet er nog zit en dat deze maatregelen dus zijn doorgevoerd. Als de druk op het kabinet groot was geweest vanuit de maatschappij zelf had één van de twee regeringspartijen het bijltje er al lang bij neergegooid. In plaats daarvan konden ze lange tijd lekker doorgaan met hun verschrikkelijke plannen waardoor bejaarden het bokje zijn en fors fors fors moeten inleveren.
Het is hard om te zeggen, maar gepensioneerden hebben dit aan zichzelf te danken - en dat geldt ook voor de rest van het land, voor werkenden, niet-werkenden, kinderen, mensen van middelbare leeftijd, en alles er tussen in.