Geld lenen voor je bruiloft. Moet je het wel doen, en waar moet je dan zoal op letten?

Geen categorie12 dec 2016, 22:00

We geven het niet graag toe, maar aan onvoorwaardelijke liefde hangt een prijskaartje. Hoe betaal je eigenlijk een bruiloft?

Het is een bekend probleem: je bent smoorvliefd, wil dolgraag trouwen en de halve wereld uitnodigen op je bruiloft. Het klinkt allemaal supergaaf, maar er is één obstakel: dat kost een paar centen. Prijzen van zo'n hele dag - inclusief bruidsjurk en receptie - lopen zelfs bij eenvoudige bruiloften al snel op tot minstens €3000. hoe krijg je al dat geld bij elkaar?

Je kan natuurlijk gaan lenen zodat je op korte termijn een gave bruiloft kan neerzetten - de kosten daarvan betaal je dan later terug. Dat is echter niet zonder risico's en vergt dan ook wel enige langetermijnsplanning. Denk allereerst aan de gouden regel van geld lenen: leen nooit geld waarvan je niet zeker weet of je het weer kan terugbetalen. Reken dus uit wat jij en je partner verdienen in de aankomende jaren, en hoeveel je daarvan overhoudt om zo'n lening van terug te betalen. Twee jaar is een goed tijdsbestek om zo'n lening weer af te lossen; je wil na je bruiloft immers ook andere dingen doen die ook geld kosten, dus langer dan twee jaar bezig zijn met het terugbetalen van zo'n lening is ongewenst.

Op basis van het bovenstaande weet je hoe groot het bedrag is dat je kan lenen. Als je het uiteindelijke bedrag moeilijk kan schatten, ga dan aan de onderkant van de schattingsmarge zitten. Echt, je wil nooit vastzitten aan een langlopende verplichting waarvan je weet dat je er niet aan kan voldoen!

Let ook goed op waar je het geld leent. Banken zijn roekeloos en eisen een prijzig onderpand, zoals je auto of zelfs je huis. Mochten dingen mislopen, dan gaan ze in zo'n geval ook écht mis. Beter kan je rondkijken binnen je eigen familie en (aanstaande) schoonfamilie voor iemand die welwillend tegenover jullie trouwplannen staat. Met een beetje geluk gunt die ene (suiker-)oom of tante je het zelfs om die lening aan te gaan zonder rente, of mag je een deel als schenking zien. Zo voorkom je vervelende situaties met schuldeisers, en kan je er ook vertrouwen in hebben dat je nooit het vel over de oren getrokken zal worden in het schuldcircuit.

De beste manier om efficiënt geld vrij te maken voor je bruiloft blijft echter nog het aloude bezuinigen en sparen. Geef geen geld uit aan dingen die je niet nodig acht: het ja-woord hoeft niet per sé gegeven te worden in een kasteel, de huwelijksreis hoeft heus niet naar Hawaii maar kan ook naar Duitsland, en de trouwringen hoeven heus geen diamanten te bevatten. Er zijn echt allerlei manieren waarop je de totale kosten van een bruiloft met duizenden euro's kan verlagen.

Het belangrijkste blijft echter dat je alles met z'n tweeën goed overlegt, en welke stap je ook zet: zorg dat je het er allebei mee eens bent én blijft - ook op financieel vlak. Uiteindelijk zijn het namelijk geen dure bruiloften die een goed huwelijk maken, maar jullie eigen opstelling.

Veel succes en plezier!

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten