Volgens de nieuwe peilingwijzer gaat de PVV nog steeds ferm aan kop. Wel komt de VVD een stukje dichterbij.
Zoals wij gisteren al berichtten zegt peilingbureau Kantar Public (in het verleden TNS NIPO) dat het verschil tussen de PVV en de VVD op dit moment miniem is. De afgelopen weken zou de PVV zes virtuele zetels verloren hebben; die zetels zouden stuk voor stuk naar de VVD gegaan zijn. Op Twitter benadrukte ik dat ik betwijfelde dat de peiling klopte. De vrije val van de PVV en de comeback van de VVD zijn namelijk niet te verklaren. Er is te weinig gebeurd om zo'n wijziging te verklaren.
https://twitter.com/MichaelvdGalien/status/821405864938663941?ref_src=twsrc%5Etfw
Ja, de PVV kan een paar zetels ingeleverd hebben, en misschien dat de VVD daarvan profiteert, maar het zes-om-zes-verhaal lijkt me volstrekt niet logisch (zouden al die PVV-stemmen naar de PVV gaan? Ik betwijfel het) en het verschil is zo groot dat er echt iets groots gebeurd moet zijn. Dat is niet zo. Daarom vermoed ik dat het om een zogenaamde outlier gaat; een foutieve peiling.
De nieuwe Peilingwijzer bevestigt dat. Hoewel de PVV in die peiling ook wat terrein inlevert is het verschil met de VVD namelijk nog steeds erg groot. In het slechtste geval zou de PVV volgens de Peilingwijzer nu uitkomen op 29 zetels en in het beste geval op 33. De VVD moet, daarentegen, genoegen nemen met 23 tot 27 zetels. Zo'n minimale daling van de PVV valt op zich wél te verklaren omdat het debat over Zwarte Piet enigszins is overgewaaid en de strafzaak tegen Wilders al enige tijd achter ons ligt. Zoals bekend zorgde die zaak ervoor dat Wilders meer in plaats van minder steun kreeg.
Als we naar andere peilingen kijken zien we min of meer hetzelfde: bij Maurice de Hond valt de PVV een heel klein beetje terug, maar niets voor Wilders om zich zorgen over te maken. Bij EenVandaag is de partij stabiel. En bij de Peilingwijzer valt het verschil nog net in de foutmarge, wat betekent dat de wijziging sowieso minimaal is.
De enige conclusie is dan ook dat de peiling van Kantar Public een heel ander beeld schept dan de andere peilingen. In veruit de meeste gevallen betekent dit dat zo'n peiling gewoon niet klopt. De veiligste manier om peilingen te interpreteren is namelijk door alle peilingen te combineren en er vervolgens een gemiddelde van te berekenen. Als we dat doen is de PVV nog altijd ruimschoots de grootste, hoewel de VVD een beetje inloopt.
Voorlopig is er dus geen enkele reden voor Wilders om zich zorgen te maken over de peilingen. Zijn PVV doet het nog altijd het beste, en dat is in deze tijden geen sinecure. Alle traditionele partijen -- de leden van het partijkartel, zoals Thierry Baudet van Forum voor Democratie het noemt -- hebben de PVV immers al uitgesloten van een coalitie, hoewel we nog maar moeten zien of ze daarin volharden als Wilders de grootste wordt. Het feit dat kiezers voorlopig nog altijd achter de PVV blijven staan is een teken dat ze het echt gehad hebben met de zelfverklaarde elite; de partijen en personen die ons land al jarenlang naar de verdoemenis helpen en elkaar onderling stelselmatig mooie baantjes toeschuiven in de bureaucratie.