Het is treurig, maar als aluminiumsmelter Aldel de rekeningen niet meer kan betalen, hoort het gewoon failliet te gaan.
Het bedrijf uit Delfzijl kondigde eind vorige maand aan de deuren te moeten sluiten, omdat het niet meer op kon boksen tegen concurrenten uit vooral Duitsland, waar de stroom goedkoper is.
De vakbond FNV Metaal had minister van Economische Zaken Henk Kamp gevraagd de energieheffingen voor Aldel af te schaffen, opdat de fabriek open kon blijven en de driehonderd werknemers hun baan niet zouden kwijtraken. Enkele honderden banen bij toeleveranciers van Aldel staan ook op de tocht. Volgens Kamp zou dat echter ongeoorloofde staatssteun zijn. Waarom zou Aldel immers moeten worden uitgezonderd? Toch spreekt Albert Kuiper van FNV Metaal over "onwil."
De minister wil geen risico lopen met Brussel en heeft niet bewogen. Onacceptabel, want landen zoals Italië doen dat wel gewoon. Dit is te treurig voor woorden.
Treurig is eerder de mentaliteit van de vakbondsman die zegt: "De buren breken de regels, dan mogen wij het ook!"
Het is verder maar de vraag of meer staatssteun de Groningse fabriek overeind had kunnen houden. In oktober kreeg Aldel nog 8 miljoen euro krediet van de overheid, maar dat mocht niet baten. Het bedrijf draait al tien jaar met verlies. In 2009 schrapte het 170 banen, maar in 2012 stond het nog altijd voor 16,8 miljoen euro in de rode cijfers.
Het faillisement van Aldel kan dan ook niet geheel aan het overheidsbeleid van de afgelopen jaren te wijten zijn, maar het heeft de fabriek zeker niet geholpen.
In Duitsland wordt op grote schaal overgeschakeld naar zogenaamd groene stroom. Daar gaan enorme subsidies mee gemoeid. Duitse consumenten betalen meer voor hun elektriciteit dan wij, maar Duitse bedrijven kunnen geld terugkrijgen van de overheid, ter compensatie voor stroomstoringen die het gevolg zijn van onbetrouwbare windenergie. Het is een verkapte vorm van subsidie aan het Duitse bedrijfsleven.
Nederlandse bedrijven krijgen zo'n subsidie niet, maar betalen wel een energieheffing om de bouw van windmolens te financieren. Het is een beetje alsof zij hun eigen graf moeten graven.
Dat heeft Aldel wellicht de das omgegaan, maar de oplossing is geen uitzonderingsbeleid of staatssteun. Dan zou de overheid de problemen die het met de ene marktverstoring heeft veroorzaakt met nog meer marktverstoring proberen op te lossen. De sterke bedrijven die het, ondanks alle lastenverzwaringen, wel goed doen, zouden dan ook nog eens worden afgestraft.
De overheid heeft het Aldel allicht moeilijk gemaakt, maar dat betekent niet dat het hetzelfde bedrijf het leven vervolgens makkelijker mag maken, ten koste van diens concurrenten.