1. Home
  2. Frontex doet van alles en nog wat, behalve de buitengrens van de EU bewaken

Frontex doet van alles en nog wat, behalve de buitengrens van de EU bewaken

Geen categorie27 mrt 2011, 12:45
Sinds de omwenteling in Tunesië is het weer helemaal mis met de illegale immigratie via de Middellandse Zee naar de Europese Unie. Duizenden Tunesiërs hebben de afgelopen weken de sprong naar het Italiaanse eilandje Lampesusa gewaagd, en niets wijst erop dat het einde in zicht is.
Want het gaat hard. Alleen al afgelopen donderdag arriveerden daar duizend nieuwe illegalen. Als het in dit tempo doorgaat zouden we aan het eind van het jaar - mits het weer een beetje meewerkt - al op een kwart miljoen kunnen zitten. Maar het kan nog veel meer worden. Te vrezen valt dat spoedig ook grote aantallen landverhuizers uit Sub-Sahara Afrika op weg gaan naar Tunesië om de oversteek naar de EU te ondernemen.
De EU staat erbij en kijkt ernaar. En dat is nog zwak uitgedrukt, want, zoals ik eerder berichtte, is Frontex (het agentschap voor de grensbewaking van de EU) eigenlijk alleen maar bezig de illegale immigranten bij hun oversteek te begeleiden. Deze week bereikte ons het nieuws dat Frontex nu - met twee extra vliegtuigen - intensiever gaat patrouilleren rond Lampedusa. Zouden ze dan toch eindelijk eens gaan optreden?
Het is volstrekt onduidelijk wat die intensivering inhoudt, maar terugsturen van de ongenode gasten zit er niet. Integendeel: inmiddels wordt alles in het werk gesteld om de landverhuizers naar het Italiaanse vasteland door te sturen, en de kans dat betrokkenen dan ooit nog zullen worden gerepatrieerd is ongeveer nul.
De EU houdt onverkort vast aan het Vluchtelingenverdrag, en dit betekent dat het uitspreken van het toverwoord 'asiel' door de illegale immigrant voldoende is om niet te worden teruggestuurd. De kans dat onder deze arrogante jongemannen, die op hoge toon kritiek leveren op de gebrekkige opvang, 'echte vluchtelingen' zitten lijkt te verwaarlozen. Dit tekent de absurditeit van dat Vluchtelingenverdrag, een verdrag dat misschien ooit met de beste bedoelingen is opgesteld, maar dat vandaag de dag volkomen onwerkbaar blijkt.
Update

Een boot met zo'n 350 Afrikaanse vluchtelingen uit Libië is aangekomen op het Italiaanse eiland Lampedusa. Het is de eerste boot uit Libië die op het eiland is aangekomen. Eerder kwamen vooral vluchtelingen uit Tunesië naar Italië.[...] De immigranten op de boten komen oorspronkelijk vooral uit Ethiopië, Eritrea en Somalië. Het vaartuig zou in nacht van donderdag op vrijdag zijn vertrokken uit de Libische hoofdstad Tripoli. In totaal zouden er nog zo'n vijf boten met ongeveer duizend immigranten uit Libië onderweg zijn.

Nader commentaar overbodig.
 
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten