Gisteren besteedden we al aandacht aan de open brief van de Franse president Emmanuel Macron die in alle EU-lidstaten is gepubliceerd. Maar er is nog meer. Macron heeft een plan. En zijn plan is er bedoeld om Europa sterker te maken. Zo zegt hij zelf. Hij wil dit bereiken door van de EU een superstaat te maken en zelfs een aantal verdragen wijzigen of opzeggen als het nodig is! Volgens de Franse president is het noodzakelijk dat de Europese Unie gaat hervormen. En velen zijn het met hem eens! Maar hoe die hervormingen er dan uit zien is open voor discussie. Daar verschillen de meningen over, maar Macron heeft in ieder geval een plan. Zo wil hij betere samenwerking op het gebied van defensie, migratie, een 'ecologische investeringsbank' voor duurzame projecten.
Last but not least wil hij een 'EU orgaan dat de interne verkiezingen beveiligd tegen invloeden van buitenaf', zo valt te lezen op de website van
EUobserver. Behalve het hebben van kritiek kunnen we ook eens kijken of de plannen steek houden. In ieder geval is Macron bereid om ver te gaan en wil hij zelfs 'verdragen veranderen of opzeggen'.
Dit biedt enige hoop voor de toekomst omdat veel verdragen een grote impact hebben op het tot stand komen van sociale organisatie op lokaal niveau, maar zijn deze verdragen op dat lokale niveau nooit democratisch gelegitimeerd. Juridisch zijn die verdragen natuurlijk dichtgeschroeid, maar dan wel ergens in een bureaucratisch hok in Brussel of New York. Inwoners van Veendam of Utrecht hebben nooit directe invloed gehad op die verstrekkende internationale verdragen die vrijwel altijd worden geratificeerd.
En indirect hadden burgers op lokaal niveau ook al nauwelijks invloed op de totstandkoming van die verdragen. Goed dus dat Macron open staat om bepaalde verdragen open te breken. Verder wil Macron 'striktere grenscontroles' voor de buitengrenzen van de EU. Dat plan is vooral nodig om het opkomende 'populisme' een halt toe te roepen, zo zegt hij zelf.
Verder wil de Fransman werk maken van het inperken van de beïnvloeding van de Europese verkiezingen door de 'financiering van politieke partijen door buitenlandse entiteiten aan banden te leggen'. Hiervoor zou een EU-orgaan moeten worden opgericht: de European Agency for the Protection of Democracies. Dat orgaan zou dan in de gaten moeten houden of politieke partijen inderdaad zuiver aan hun geld komen. Een goed punt.
Al met al lijkt Macron interessante plannen te hebben voor de hervorming van de EU. Het is jammer dat zijn woorden waarschijnlijk niet meer serieus worden genomen. Zeker niet in zijn eigen land waar zijn populariteit vrijwel verdwenen is. En de rapportages over de demonstraties van de 'Gele hesjes' in de internationale media doen het beeld van de Franse president in het buitenland natuurlijk geen goed.
Hoe serieus we de plannen dan moeten nemen weten we niet. Maar interessant zijn ze zeker!