Het gaat niet altijd goed bij de rakettesten die de Noord-Koreaanse dictator regelmatig laat uitvoeren.
De afgelopen maanden was het keer op keer raak: Noord-Korean en Amerika provoceerden elkaar steeds een beetje, waarna dwergdictator Kim Jong-Un de opdracht tot een raketlancering gaf. Hoewel, "raak"? Meestal was het hartstikke mis, en belandde het ongeleide projectiel ergens in de oceaan.
En soms knalt dat ding uit elkaar voordat het überhaupt echt van de grond is. Dat was - zo dachten we tenminste - ook het geval in het voorjaar van 2017, toen een rakettest grandioos mislukte. Dat laatste is nog steeds het geval, maar niét om de reden die toen werd opgegeven. Het gevaarte kwam wel degelijk van de grond, en vloog zelfs zo'n 40km verder. Helaas - voor de Koreanen dan - kwam het ding toen weer neer... midden op een industrieel complex. Amerikaanse onderzoekers concluderen op basis van satellietbeelden dat de raket terechtkwam op Tokchan, een stad zo'n 100km van Kim's communistische paradepaardje, Pyongyang. Of daarbij mensen zijn omgekomen valt niet te zeggen, maar één ding valt wel duidelijk op te maken: het was einde verhaal voor het complex waar het Marxistische projectiel op belandde.
The missile likely exploded on impact, causing significant damage to complex of industrial or agricultural buildings, The Diplomat magazine reported, citing a US intelligence source, alongside satellite imagery.
After its launch from the Pukchang Airfield, the missile flew approximately 24 miles (39km) to the northeast, the report stated, adding that it flew no higher than around 43 miles (70km).
A US government source said the missile's first stage engines failed around a minute after it was launched.
Dat zal hard zijn aangekomen daar, maar waarschijnlijk nog veel harder bij iedereens favoriete dictator.
We moeten echter wel bedenken dat deze proef al in april plaatsvond, en de Koreanen sindsdien nogal wat andere proeven hebben gedaan. Ja, het zijn een stel klunzen, maar wel klunzen met een aardig arsenaal aan al dan niet werkende raketten. Al haalt de helft van die dingen het nooit tot aan het doelwit: als je 1000 van die dingen op Amerika afvuurt, zit je nog steeds met 500 levensgevaarlijke wapens die het wél halen. Tussen alle binnenpret en kleineringen van Kim moeten we dus ook niet vergeten waarmee we te maken hebben: een knettergestoorde gek die ons alleen niet heeft opgeblazen omdat hij daartoe de middelen niet heeft. Nog niet, tenminste.