Op veler verzoek hierbij een foto-overzicht van het DDS-slotdebat over alternatieven voor de euro. Met dank aan onze eigen Marie Hemelrijk, die zo vriendelijk was om als onbezoldigd fotografe op te treden. Zoals u ziet kan zij meer dan alleen goed schrijven.
De overzichtsfoto boven dit artikel is gemaakt door Erik Verbrugh. Van links naar rechts: Harrie Verbon van de Universiteit van Tilburg, Syp Wynia van Elsevier, onze eigen Dirk Jan van Baar, Arend Jan Boekestijn, Lex Hoogduin van de universiteit van Amsterdam, dan ondergetekende en helemaal rechts, hoe kan het ook anders, onze hoofdredacteur Joshua Livestro.
Foto 1: Arend Jan Boekestijn trapt af
Foto 2: André ten Dam begint zijn presentatie
Foto 3: Ten Dam over de sociaal-economische crisis ten gevolge van de euro
Foto 4: Een blik vanuit de zaal
Foto 5: Harry Geels vat alles samen
Foto 6: Het panel
Foto 7: Close up van het panel
Foto 8: Alle aanwezige DDS'ers gevangen in één shot
Foto 9: Syp Wynia legt uit hoe het zit
Foto 10: Overpeinzingen...
Zie overigens voor een bespreking van het slotdebat
hier.Al met al vormden de debatten een interessant drieluik. Alle debatten werden goedbezocht. Wat we wel geleerd hebben van de reeks is, dat de debatten zelf voortaan beter in het Nederlands gevoerd kunnen worden in plaats van in het Engels, zoals bij de eerste twee debatten het geval was (door de aanwezigheid van de Duitse professoren). Deze feedback hebben we achteraf van veel gasten gekregen.
Ook was er veel waardering voor de gekozen thema's (Noord-Zuid euro van prof. Hans-Olaf Henkel - Guldenmark van prof. Markus Kerber- The Matheo Solution van Mr. Ing. André ten Dam), de kwaliteit van de sprekers en panelleden en het feit dat DDS überhaupt een dergelijk initiatief heeft georganiseerd. Het blijkt dat er wel degelijk behoefte bestaat bij veel mensen om na te denken over alternatieven voor de euro in plaats dat deze eenheidsmunt als fait accompli wordt gezien, zoals ook gisteren weer bleek uit een bijdrage van o.a. Laurens Jan Brinkhorst in de NRC.
Wij zullen nog bekijken of we de bijdragen van de respectievelijke deelnemers ergens digitaal kunnen samenvatten. In elk geval zal ik zelf begin maart met een boek over deze materie op de markt komen. Zowel in het Nederlands als in het Duits en met een voorwoord van prof. Hans-Olaf Henkel in beide edities. Maar daar zullen we te zijner tijd op DDS nog wel aandacht aan besteden.
Klik hier voor een overzicht van mijn columns en volg mij hier op Twitter.