De vakbond wil dat leden in de zorg dinsdag staken, want ze krijgen geen 3 procent loonsverhoging.
U leest het goed: 3 procent loonsverhoging. Terwijl vrijwel iedereen in de publieke sector al jaren helemaal geen loonsverhoging heeft gekregen en enkele honderdduizenden Nederlanders blij zouden zijn als ze überhaupt een baan hadden, vindt Abvakabo FNV een loonstijging van 3 procent best reëel. En niet in de eerste plaats omdat de werknemers in de zorg onderbetaald zijn. De bond pleit voor een forse loonsverhoging "omdat slechts het vergroten van de koopkracht kan zorgen voor een weg uit de economische crisis."
Daar horen we de stem van SP-vrouw Corrie van Brenk die al eerder meer geld eiste van de werkgevers. Dat die werkgevers tegelijkertijd kampen met oplopende lasten en nog altijd weinig toenemende inkomsten deert haar weinig. "Ik kan het geld alleen maar bij U halen," zegt Van Brenk tegen de ondernemers.
Abvakabo FNV lijkt zich dan ook niet zo druk te maken om de economie van heel Nederland. Anders zou het wel oppassen met diens looneisen, want de Nederlandse werknemer is al zo'n beetje de duurste ter wereld. De vakbond wil vooral meer geld zien en wel nu. En als ze hun zin niet krijgen, maken ze een hoop kabaal. Gelet op eerdere acties en de nieuwe strategie van de FNV lijkt het allemaal vooral bedoeld om de vakbond weer onder de aandacht te brengen, want zoals we weten loopt die langzaam maar zeker leeg. Er zijn weinig jongeren en ondernemers die behoefte hebben aan een vakbond, dus komt de FNV vooral op voor oudere werknemers die graag in een vastgetimmerd contract hun tijd uitzitten voor ze met pensioen kunnen en verzet het zich tegen vormen van flexwerken. ZZP'ers worden al helemaal als een dreiging gezien. Met dank aan de vrienden bij de PvdA worden die ook in het keurslijf van de ideale vakbondswerker gedwongen: vooral netjes sociale lasten afdragen en liefst alle risico's afschuiven op de werkgever.
Andere vakbonden zijn realistischer. CNV, FBZ en Nu'91 spraken vorige week met de zorgwerkgevers af dat werknemers die nu een nulurencontract hebben volgend jaar een arbeidscontract voor een bepaald aantal uren wordt aangeboden. Dat wil de FNV ook, maar in plaats van tevreden te zijn met een compromis eist die bond meer.
Hetzelfde was enkele maanden geleden het geval bij V&D. De ondernemingsraad en vakbond CNV stemden destijds in met een nette ontslagvergoeding voor 109 werknemers, maar niet de FNV. Die dreigde de hele distributie van het warenhuis plat leggen als V&D niet overstag ging. Niet dat V&D zich daar bijzonder veel van aantrok, overigens, en waarom zou het? De FNV is haast niet meer serieus te nemen.