De vakbond FNV zit met een groot probleem. Een deel van het ledenbestand is openlijk sympathisant voor PVV en FVD. Hierdoor voelen sommige leden zich niet welkom en voelt het FNV-bestuur zich ook genoodzaakt om stelling te moeten nemen in het asielzoeker- en migratiedebat. Dat meldt Trouw. De FNV verliest zo'n 10.000 leden per jaar. In het jaar 2000 hadden ze er nog 1,2 miljoen en nu zijn dat er nog iets meer dan een miljoen. Hoe groot de PVV- en FVD-aanhang is, wil het bestuur niet zeggen. Kennelijk is deze echter wél groot genoeg om standpunten in te moeten nemen.
Enerzijds bestaat de vakbond uit leden die zich openlijk uitspreken tegen racisme en voor
gelijkheid op de arbeidsmarkt. Anderzijds zijn er mensen die het niet zo ophebben met
arbeidsmigranten en
asielzoekers, die de 'geringe kansen op de arbeidsmarkt' grotendeels zelf zouden veroorzaken.
Het FNV-bestuur lijkt in eerste instantie al stelling te hebben genomen, toen ze zeiden dat leden mogen stemmen of lid willen worden van elke politieke partij die ze zelf wilden, zolang die leden de waarden van FNV blijven onderschrijven. Nu gaat de discussie dus over wát die waarden dan precies zijn.
Wanneer de FNV geen 'kant kiest', dreigen leden van één of beide kampen weg te lopen. Kiezen ze wél een kant, dan lopen ze dat risico natuurlijk óók. Toch zal er een keuze moeten worden gemaakt en die gaat veel zeggen over die vakbond.