Door berekeningen komt naar voren dat de bankensector 25 tot 40 miljard moet gaan ophoesten door Brexit. Daarbij verliezen 35000 bankiers en financiële medewerkers hun baan in 'The City', de financiële kern van Londen.
De plannen van de Britse premier Theresa May is dat het vrije verkeer van personen en kapitaal aan banden worden gelegd. Dit betekent dat banken minder de ruimte krijgen om hun werk te kunnen doen. Deze sector heeft ook als hardst geroepen dat er geen Brexit moest komen. Logisch, de machtige positie die je in een land hebt verkregen wil je natuurlijk niet kwijtraken.
Op dit moment zijn veel banken aan het bekijken of ze kunnen verhuizen naar een ander land, maar het valt nog te bezien hoeveel banken ook daadwerkelijk gaan vertrekken. Niemand weet nog de uitkomst van de onderhandelingen tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie. Niemand weet dan ook wat de regelgeving omtrent kapitaal gaat worden.
Daarnaast moet ook nog bekeken worden wat de regels van de financiële sector zullen worden. Zal May de regelgeving gunstiger maken voor de financiële sector? Als dat zo is, dan hebben banken nog meer redenen om gewoon te blijven waar ze al zitten.
De Brexit was een overwinning van de normale man, niet de bestuurlijk- en financiële elite. De voorbarigheid van allemaal doemscenario's is al eens fout gebleken. Niemand kan nog voorspellen wat er gaat gebeuren. Daarnaast gaat het om meer dan alleen de financiële sector. Het gaat om institutionele vrijheid. Die valt moeilijk te kwantificeren, maar kan in haar kern naar een hele mooie toekomst voor Groot-Brittannië leiden.