1. Home
  2. Spanning tussen socialistisch Venezuela en Donald Trump op een hoogtepunt: dreiging van conflict

Spanning tussen socialistisch Venezuela en Donald Trump op een hoogtepunt: dreiging van conflict

Geen categorie02 aug 2017, 10:00
Donald Trump heeft opnieuw hard uitgehaald naar de regering van Venezuela en ziet de twee opgepakte oppositieleiders als 'politieke gevangenen'. Trump zegt dat Maduro persoonlijk verantwoordelijk is voor deze gevangenen en hun gezondheid. Hiermee bereikt het (nog koude) conflict een hoogtepunt in de relatie tussen de Verenigde Staten en Venezuela.
Donald Trump heeft al eerder uitgehaald naar de socialistische president van Venezuela, Maduro, maar die was niet zo onder de indruk van Trump:

Als de dreigementen van de keizer en sancties me niet intimideren, maakt niets me bang. Leg alle sancties op die je wilt, maar het Venezolaanse volk heeft gekozen voor vrijheid en ik ben de president van een vrij volk.

Dit 'vrije volk' heeft al veel geleden onder Maduro, zoals het gewelddadig onderdrukken van de bevolking, rantsoeneren van basisproducten, en de controle op alle productie te verstevigen. Al met al is er in Venezuela geen sprankje hoop op verandering meer te bekennen nadat Maduro in recente 'verkiezingen' zijn grip op het land heeft kunnen verstevigen.
Trump heeft naast Maduro met nog een socialistisch land te maken, Noord-Korea. We zien de taal die Trump uitslaat naar dit land en de spanningen die zijn opgelopen. Noord-Korea test kernwapens en dreigt de Verenigde Staten aan te vallen. Trump dreigt met vergeldingsacties.
Een gemeenschappelijke vijand helpt tirannen altijd om controle te verstevigen op de eigen bevolking. Maduro doet hetzelfde bij zijn bevolking richting het 'kapitalistische Verenigde Staten'. Het is dus een cirkel waar niet uit kan worden gekomen, want Maduro leeft juist van deze conflicten. Het is dan ook zeer waarschijnlijk dat Venezuela en de Verenigde Staten in dezelfde situatie zullen komen als met Noord-Korea.
Venezuela heeft geen kernknoppen, maar het is al vaker duidelijk geworden in de geschiedenis dat het voor de Verenigde Staten geen noodzaak is om militair in te grijpen in zo een land.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten