Bij de grens tussen Marokko en de Spaanse enclave Ceuta ontstond maandagochtend een enorme migrantenstroom. Zo'n 6000 illegale immigranten wisten de grens te passeren. Het Spaanse leger is nu ingezet. https://twitter.com/FranceNews24/status/1394692422005895171
Volgens Reuters gaat het inmiddels om zo'n
8000 illegale immigranten die over de grens zijn geklommen of via het water de enclave zijn binnengezwommen. De Spaanse regering zegt inmiddels als zo'n 4000 illegalen terug te hebben gestuurd naar Marokko.
Opvallend is dat
Spanje zwijgt over de passieve houding van Marokko in deze situatie, terwijl de regionale autoriteiten van Ceuta felle kritiek uiten op het Noord-Afrikaanse land. Volgens Reuters beweren "onafhankelijke experts" dat de Marokkaanse regering de migratiestroom toe heeft gestaan om de Spaanse regering onder druk te zetten. Spanje zou namelijk rebellenleider Brahim Ghali uit de Westelijke Sahara hebben opgenomen in een ziekenhuis.
Marokko heeft niet op de aantijgingen gereageerd, maar het is wel duidelijk dat het land de illegale immigranten geen strobreed in de weg heeft gelegd. En waar europarlementariërs zoals Tineke Strik (GroenLinks) alleen maar kunnen mekkeren over mensenrechten, en dat het zielig is dat illegale immigranten verdrinken tijdens de oversteek naar Europa, ziet Marokko het sturen van horden mensen puur als een machtsmiddel.
https://twitter.com/Tineke_Strik/status/1394649946188562432
"Tien jaar geleden was de wereld in shock toen er 63 doden vielen op zee. Helaas hebben we sindsdien nog veel meer verdrinkingen moeten aanschouwen, ondanks duidelijke wetgeving die verplicht dat zij gered moeten worden en veilig aan land moeten kunnen komen. De EU moet zijn verantwoordelijkheid nemen en humaan en gezamenlijk handelen," aldus Strik in een naïeve tweet.
En dat terwijl overduidelijk is dat er misbruik van de situatie wordt gemaakt. In de praktijk komt het erop neer dat illegale immigranten hier aan land komen, een aanvraag doen, liegen over hun situatie, vervolgens weg moeten maar niet weggaan. Afspraken maken met landen om ze terug te nemen lukt niet, dus zitten wij met de gebakken peren. 'Ja maar dat is nou eenmaal de wet', zeggen types als Strik dan. Ammehoela. Uitzetten!