We hebben het nu al een aantal weken voorbij zien komen, die 8000 leraren te weinig in het onderwijs en allerlei instanties die ernaar aan het gapen zijn en niets anders kunnen dan roepen om meer geld. Dit is het effect. Aldus Het Parool.
In Amsterdam komt het basisonderwijs zo'n 300 leraren tekort als gevolg van werkdruk, slecht loon, kut kinderen en debiel onderwijsbeleid. Een leerkracht aannemen kost zo'n €60.000 bij voltijds dienstverband. Via een uitzendbureau komt daar makkelijk €40.000 per jaar bij, maar werkt men via detachering, dus geen vast contract.
Het gevolg is onzekerheid voor de schoolleiding, de leerkracht, geen binding met de klassen en véél meer uitgaven voor in essentie hetzelfde wat men al wil.
Ergens kun je het de docenten niet kwalijk nemen dat zij ervoor kiezen via deze kanalen hun beroep uit te oefenen, helemaal niet met zúlke verschillen in loon. Natuurlijk zou passie en ambitie de boventoon moeten voeren maar wanneer je ruim 60 procent meer kunt verdienen voor hetzelfde werk is de keus snel gemaakt.
Een schrijnend probleem, en dat erkennen ze in het artikel ook, zijn de zogenaamde 'golddiggers', mensen die zoveel mogelijk willen profiteren van het tekort máár niet de kwaliteit leveren waarom wordt gevraagd. Absolute parasieten dus.
Het wordt dus al met al hoog tijd dat er eens flink meer geïnvesteerd wordt in het onderwijs. En het feit dat D66 dat altijd heeft gezegd betekent niet dat je er op moet stemmen, zij zijn al langer in een positie hier iets aan te doen maar Pechtold is meer met z'n eigen hachje bezig op het moment.