Gesprekken met Noord-Korea lopen nu al stuk: 'alleen denuclearisatie als VS dat ook doen'

Geen categorie07 jul 2018, 17:00

Het leek even heel positief te gaan aangaande de relatie tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea, maar nu lijken de gesprekken alweer stuk te lopen op een cruciaal punt. De Verenigde Staten willen dat het Koreaanse land de kernwapens weg doet en denucleariseert, zodat de dreiging op het schiereiland zal weggaan. De Noord-Koreanen willen echter helemaal niets doen, zolang de Verenigde Staten hun eigen nucleaire wapens niet ontmantelen.

"Betreurenswaardig en zeer verontrustend" zijn dan ook de kwalificaties die het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en de staatsmedia geven over de gesprekken.

Pompeo zei dat hij "productieve" gesprekken heeft gevoerd, al erkende hij dat "op bepaalde punten meer werk te doen" is. Volgens hem zijn er werkgroepen gevormd om te zorgen voor denuclearisatie.

Pompeo was in Pyongyang om gevolg te geven aan de nucleaire top, die Donald Trump en Kim Jong-un vorige maand hadden in Singapore. De twee leiders spraken daar de intentie voor vrede uit. Kim deed ook vage beloftes over "denuclearisatie". Het land zegde toe te stoppen met de ontwikkeling van kernwapens en te beginnen met de ontmanteling van een van de testlocaties voor nucleaire wapens.

De schuld wordt hierdoor geworpen aan de kant van de Koreanen, maar het lijkt an sich nogal onlogisch om eenzijdige denuclearisatie aan te vragen. Waarom zouden zij hun kernwapens ontmantelen als de Verenigde Staten die wapens ook heeft? Dat klinkt niet logisch en dat is het ook niet. Het land heeft deze wapens en het is hun enige manier om wat gewicht achter hun eigen wensen en eisen te zetten.

Je kan moeilijk verwachten dat je je eigen wapens ontmantelt als het andere land die wapens dan nog steeds heeft. De Verenigde Staten lijken in deze gesprekken te rekenen op de evidentie van hun eigen positie op de wereld. Neen, dat lukt niet meer. Als je als land macht hebt op het internationale toneel, dan is het wel erg naïef om te verwachten dat ze die macht weggooien.

Is het een goed teken? Nee, natuurlijk niet, maar de vingers wijzen naar het Koreaanse land heeft ook weinig zin en het is hypocriet. Daar moeten de Verenigde Staten aan denken en iets mee doen. Anders bereiken ze nooit hun doel.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten