Heel het Verenigd Koninkrijk is in rep en roer om de controversiële besluiten van Theresa May, die ze vandaag bekend maakte. Het wordt een softe Brexit! Aldus Elsevier Weekblad. Het Leave-kamp is teleurgesteld en uitte véél kritiek op dit zogenaamde collectieve akkoord waar May nu mee op de proppen is gekomen. May wilde graag dat de handel niet teveel blokkades zou ervaren dus bepaalde industrieën en landbouwgoederen ervaren nog steeds vrijhandel. Er komen wel weer douaneposten en hier en daar zal het Verenigd Koninkrijk afwijken van de rest van de EU qua regelgeving (zoals landbouw- en visserijwetgeving).
Ze wil gaan voor wat zij noemt 'frictieloze handel' wat dus eigenlijk een terugkeer is naar hoe het ooit was. Veel nieuwe voorwaarden die ze voor wil leggen zijn gericht op het uitgangspunt waar het Verenigd Koninkrijk het laatste woord behoudt omtrent allerlei regelgeving in plaats van de EU.
Ook komt er een zogeheten 'mobiliteitsraamwerk' wat dezelfde functie dient te behouden als het vrije verkeer van personen zoals we dat overal in de EU hebben.
Wel interessant is het dat May pleit voor het recht om het Verenigd Koninkrijk haar eigen in- en uitvoertarieven te laten bepalen én een eigen handelsbeleid.
Het klinkt dus allemaal als niet de lasten maar wel de geneugten willen ervaren en dat te presenteren alsof het een Brexit is (daar komt nog bij, deze positie hádden ze al bij het deelnemen aan de EU).
Nigel Farage, hét gezicht van de Brexit-campagnevoerders, meent dat uitstel van de deadline op 29 maart 2019 het volgende doel van May en consorten is. Brussel zal namelijk met een aantal concessies komen die zij van het Verenigd Koninkrijk verwachten.