Frauderen kun je leren.
Wat is dat toch met die frauderende scholieren? Het lijkt steeds vaker en op een steeds grotere schaal voor te komen. Nu weer op de Hogeschool Utrecht, bij de opleiding maatschappelijk werk en dienstverlening. Volgens een klokkenluider zijn er tientallen examens gestolen én in omloop:
Het AD meldt:
De onderwijsinspectie bevestigt de melding en zoekt uit hoe het zit. Volgens de 42-jarige tipgever vindt de fraude al zeker drie jaar plaats onder een grote groep studenten. "Tijdens examens worden foto's gemaakt of ze worden zelfs ontvreemd uit de examenzaal. De exemplaren worden daarna met anderen gedeeld. Studenten kunnen door alleen de antwoorden te leren en niet de stof zelf, achten en negens halen."
Volgens de klokkenluider is het zijn "maatschappelijke plicht" de examenfraude te melden. "Hier kunnen ze zonder enige inspanning na vier jaar het diploma in ontvangst nemen. Dat kan toch niet?" De klokkenluider heeft hier een belangrijk punt te pakken: de scholieren die denken dat ze beter kunnen frauderen dan hard werken gaan nog een lastig leven tegemoet.
De onderwijsinspectie beweert intussen dat het nog meer informatie nodig heeft en dat er nadrukkelijk geen sprake is van een "onderzoek" naar de examenfraude. Jaja. De Hogeschool Utrecht zelf doet ook alsof er niks aan de hand is: "Als dit waar zou zijn, hadden we daar natuurlijk al lang op geanticipeerd."
Maar natuurlijk. Als er inderdaad examenfraude wordt geconstateerd door de onderwijsinspectie en de Hogeschool, dan hoop ik dat ze alle frauderende scholieren van de instelling verwijderen. Dan maakt het niet eens uit of ze al bijna klaar zijn of niet. Ze hebben het gewoon verpest voor zichzelf. Een beter signaal naar andere examenfraudeurs in de rest van het land bestaat er niet.