Ja, de Europese Unie is aan de beurt. Dit onderwerp ligt nog op de formatietafel, maar er schijnen 'hele andere ideeën' tussen de partijen te bestaan met betrekking tot de Europese Unie. Dit is natuurlijk een leuk theaterspelletje, want als het er op aankomt dan zijn alle formatiepartijen voor een grotere rol van de Europese Unie. Of het nu een grotere rol is voor het klimaat (D66/ChristenUnie), of
migratie (VVD/CDA), alle partijen vinden ergens wel een rol weggelegd voor de supranationale organisatie. We kunnen het echt niet zonder de rol van de Europese Unie, tenminste dat zeggen ze dan. Er is natuurlijk een verschil tussen een supranationale aanpak en een intergouvernementele aanpak, dus samenwerking tussen naties.
In het radio 1-programma Kamerbreed kwamen er een interessante uitspraak:
In het radio 1-programma Kamerbreed verklapt CU-Kamerlid Joël Voordewind zaterdag dat „Europa nog besproken moet worden” aan de formatietafel. Zijn eigen partij is naar eigen zeggen ’kritisch’ op de Europese Unie en vindt niet dat er naar uitbreiding gekeken moet worden, zoals Europese Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker afgelopen week bepleitte. „Juncker neigt naar een Verenigde Staten van Europa”, aldus Voordewind. „Daar krijg je de kriebels van.”
Dat is allemaal leuk en aardig, maar deze partijen zien op elk gebied met de 'goede redenen' wel een grotere rol voor de Europese Unie weggelegd. Daarnaast moet er een compromis gemaakt worden en stel je voor dat er echt twee kampen zijn met aan de ene kant 'niet meer Europese Unie' en aan de andere kant 'wel meer Europese Unie' dan is het compromis altijd 'meer Europese Unie'.