Er is met negativiteit gereageerd op Europese plannen aangaande het vaderschapsverlof. Minister Koolmees gaat nu gewoon door met zijn eigen plannen voor vaderschapsverlof en laat de Europese plannen voor wat het is. Hij vindt de plannen te vaag en dat zal ook een tijde zo blijven. Gelijk heeft die, want dit soort sociale 'plannen' op Europees niveau kunnen alleen maar nadelig zijn. Zeker voor een land met zo een sterk sociaal stelsel als Nederland. Gisteren besloten de Europese ministers van Sociale Zaken dat alle Europese partners minimaal tien dagen verlof moeten krijgen na de geboorte van hun kind. Volgens NOS-verslaggever Thomas Spekschoor is het Europees Parlement daar "erg enthousiast" over en is de kans klein dat het niet doorgaat.
Koolmees stemde tegen het plan van Eurocommissaris Timmermans. Hij vindt het "nogal een vaag plan", onder meer omdat niet duidelijk hoeveel de vaders en mede-moeders doorbetaald krijgen. Verder vindt Nederland het "een principieel punt" dat Europa besluiten neemt over grensoverschrijdende onderwerpen als klimaat en migratie, maar dat de lidstaten zelf gaan over nationale zaken als sociale zekerheid.
Sowieso is het niet de bedoeling dat op Europees niveau dit soort plannen gemaakt worden. Het is een opmaat voor Europese sociale zekerheid. Dat lijkt nu te ver gezocht, maar als er op Europees niveau allemaal plannen worden gemaakt en regels, is dat een fundament voor een algehele harmonisering van de sociale zekerheid. Onder het mom van solidariteit en 'de rechten van de mens'.
Allemaal mooi en aardig natuurlijk, maar als je de Europese Unie niet sterker wil maken, of meer geïntegreerd, dan moet je gewoonweg stoppen met dit soort ongein. Sociale zekerheid is iets voor de natiestaten en niet voor de Europese Unie. Laat het daarbij.