Europese landen boycotten Iraanse olie

Geen categorie07 jan 2012, 9:00
Europese landen zijn in principe overeengekomen om Iraanse olie-exporten te boycotten. De internationale druk op het Moslimland neemt daarmee toe maar het lijkt onwaarschijnlijk dat de ayatollahs hun atoomprogramma opgeven.
Iran exporteert zo'n 15 procent van haar olie naar Europese landen. De Verenigde Staten kochten nauwelijks olie van Iran. Door bestaande sancties is de Iraanse olieproductie al teruggeschroefd maar dankzij de stijgende olieprijs zijn de inkomsten redelijk gelijk gebleven. Een Europees embargo zou daar verandering in kunnen brengen als Saoedi-Arabië en andere OPEC landen meer olie pompen om de prijs stabiel te houden.
De voornaamste importeurs van Iraanse olie bevinden zich echter in Azië. China en India zijn beide goed voor iets minder van 15 procent van de Iraanse export. Japan en Zuid-Korea kopen ook veel olie en gas in Iran ondanks toenemende Amerikaanse druk op deze landen om de importen op te schorten.
President Barack Obama kondigde vorige week sancties af tegen de Iraanse centrale bank. Deze faciliteert de olieinkomsten die goed zijn voor ruim 85 procent van 's lands belastingopbrengsten. Door een vermindering van de exporten zal het regime dus in de financiële problemen komen.
Bestaande sancties hebben de Iraanse munt al flink opgewaardeerd waardoor gewone Iraniërs te kampen hebben met enorme inflatie. Veel mensen zouden goud en dollars kopen om zich te beschermen tegen de almaar stijgende prijzen van voedsel en brandstof.
Daarbij komt nog dat de werkeloosheid in Iran hoog ligt. Officiele cijfers zijn weinig betrouwbaar maar geschat wordt dat één op de vijf Iraniërs zonder werk thuis zit. Met name jongeren hebben vaak geen baan.
Ondanks deze problemen zal het land niet op de korte termijn afzien van diens kernwapenprogramma. In tegendeel, naarmate Iran verder in isolement komt en een Israëlische of Amerikaanse aanval vreest zal het alleen maar vaart zetten achter diens ambitie om een kernmogendheid te worden. Met het ultieme wapen in handen denkt het immers een Westerse aanval af te kunnen slaan.
Dat het land de afgelopen weken heeft gedreigd met een blockade van de Perzische Golf moet dan ook in dit licht gezien worden. Iran hoopt de wereld ervan te overtuigen dat het heel wat voorstelt. In werkelijkheid is het als de dood voor een oorlog die de regering (niet zozeer de theocratie) zou kunnen doen wankelen.
Foto: Wikicommons / US Navy
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten