Europese aandelen in de schijnwerpers

Geen categorie26 nov 2014, 12:00
Met een economische groei van 3,9% in de Verenigde Staten gaat de meeste aandacht  van beleggers terecht uit naar de Amerikaanse aandelenmarkt. Ook de derde kwartaal bedrijfswinsten gaan crescendo met een voorlopige groei van 7,9% op jaarbasis. Ruim driekwart van de Amerikaanse bedrijven rapporteerden over het afgelopen kwartaal omzetten boven verwachting en meer dan de helft maakte ook beter dan verwachte winsten bekend. Met een deel van deze euforie is in de koersen evenwel al rekening gehouden. 
In vergelijking met de Amerikaanse aandelen lijken sommige Europese aandelen ondergewaardeerd, zeker als de Europese Centrale Bank overgaat tot verdere stimuleringsmaatregelen.  Daarnaast is commissievoorzitter Jean-Claude Juncker met een stimuleringsplan gekomen om zo’n 20 miljard euro aan publieke middelen te gebruiken teneinde particuliere investeerders over de streep te trekken om toch te investeren in projecten waar ze op dit moment niet in durven te stappen. 
Volgens de commissie is er genoeg geld bij deze particuliere beleggers, dat door gebrek aan vertrouwen nauwelijks wordt geïnvesteerd. Door te garanderen dat de eventuele eerste verliezen door het fonds worden gedekt, hoopt Juncker de “vicieuze cirkel” te doorbreken. Het nieuwe fonds moet in de komende drie jaar zo’n 300 miljard euro aan extra investeringen genereren en zo de economie verder stimuleren.
Volgens sommige analisten vertonen de Europese aandelen een discount van 25% ten opzichte van de Amerikaanse aandelen en zijn ze in 15 maanden relatief nog niet zo goedkoop geweest. De Amerikaanse Standard & Poor’s 500 index is over het afgelopen jaar met zo’n 15% in koers gestegen. De Europese MSCI EMU index is in dollars gemeten in diezelfde periode met juist 4% gedaald. 
Volgens JPMorgan analist Mislav Matejka zijn de Europese aandelen inmiddels te goedkoop om te negeren. Ook Credit Suisse ziet een enorme koerswinstpotentie en wel van 14% volgend jaar. De meest enthousiaste analisten houden zelf rekening met 25%.
Wanneer de ECB verder gaat met stimuleren en de Federal Reserve juist de stimuleringsmaatregelen afbouwt, zal dat op zich niet alleen impact op de aandelenkoersen hebben (ten gunste van Europa) maar ook op de valutakoersen. De euro is de afgelopen maanden met zo’n 9% gedaald ten opzichte van de dollar.
Sommige beleggers hanteren als vuistregel dat een daling van 10% in de waarde van de euro een stijging van 10% betekent in de winsten van internationale Europese bedrijven. Misschien gaat deze regel niet zo stringent op, maar de trend klopt zeker.
Door de crisis en de stagnatie in Europa heeft menig bedrijf veel van het overtollige vet weg gesneden en is nu in topconditie om te presteren. Door de bezuinigingen kan de lichtste economische opleving al voor positieve verrassingen zorgen voor wat betreft de netto bedrijfswinsten.
De Europese aandelen zijn goedkoper qua koers/winstverhouding, koers/boekwaardeverhouding en ook volgens de koers/cash flow ratio. Daarnaast hebben ze een stuk hoger dividendrendement.
Michael Toorop
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten