Maar of we er uiteindelijk écht wat mee opschieten? Het verplicht ons in de praktijk vooral tot het overmaken van meer geld richting het zuiden.
De afgelopen twee dagen hebben Europese en Afrikaanse leiders op een migratietop in Ivoorkust druk gesproken over het samen bestieren van de migrantencrisis die Europa nog steeds teistert. Op het programma stonden vooral de misstanden in Libië, die deze week maar weer eens benadrukt werden. Slavenhandel, orgaanoogsten: het is allemaal aan de orde van de dag daar onder migranten die hopen de Middellandse Zee over te kunnen steken.
Afgesproken is nu dat dit soort gruwelijke wantoestanden tijdens de mensensmokkel bestreden zullen worden met een speciaal hiervoor op te richten task force, zo bericht
EenVandaag:
De belangrijkste uitkomst van de Arika-top is dat er een noodplan komt om misstanden in Libië aan te pakken. CNN plaatste deze week een onthutsend filmpje waarin Afrikaanse asielzoekers als slaven werden verkocht.
Ook komt er een speciale taskforce die ervoor moet zorgen dat het aantal illegale migranten daalt. "Het belangrijkste doel van deze taskforce is om mensensmokkelaars te arresteren, hun smokkelroutes te ontmantelen en terrorisme tegen te gaan" aldus de Franse president Emmanuel Macron.
Dat klinkt natuurlijk allemaal leuk en aardig. Ja,
mensensmokkelaars moeten keihard aangepakt worden. Maar is dat nu écht de oplossing voor onze problemen? Laten we wel wezen: mensensmokkel is nu eenmaal een zeer lucratieve handel, want aan migranten die hopen een graantje mee te pikken van de Europese welvaart bestaat geen tekort. Net als met drugshandel kun - en moet - je dat wel bestrijden, maar zullen er altijd criminelen zijn die het risico gepakt te worden, voor lief nemen.
Nee, deze problemen los je pas écht op als je de reden voor mensen om hier illegaal heen te komen, wegneemt. Op dit moment wordt illegaal inreizen simpelweg niet bestraft, waardoor gelukszoekers - zoals ik me héél goed kan voorstellen - maar al te graag de risicovolle reis naar Europa ondernemen. Zolang we geen lik-op-stuk-beleid voeren waarbij illegaal inreizen áltijd leidt tot onmiddelijke uitzetting, zullen deze praktijken zich voortzetten.
Maar die gedachtegang lijkt te ingewikkeld voor onze leiders. In plaats daarvan laten ze zich inpakken door Afrikaanse leiders, die zich een stuk meer bewust zijn van de belangen van hun mensen. Want laten we wel wezen: migratie van hun bevolking richting Europa levert hen geld op, aangezien zij vrijwel altijd geld terug naar huis sturen. Dat gratis geld gaan ze echt niet opgeven, tenzij daar gratis geld - pardon, 'ontwikkelingshulp' - tegenover staat. En dat is precies waarom dit soort deals uiteindelijk weinig uithalen: één partij, in dit geval de Afrikaanse landen, haalt er simpelweg meer uit. En zolang wij afhankelijk zijn van de gratie van zulke toch aardig onbetrouwbare leiders, worden we ronduit gegijzeld voor geld. Tijd om onze grenzen weer in eigen handen te nemen dus.