EU dreigt Griekenland uit Schengenakkoord te zetten

Geen categorie02 dec 2015, 21:00
De Europese Unie heeft het helemaal gehad met Griekenland. Dit keer niet omdat de Grieken er flink op los leven en geld uitgeven alsof ze dronken zeemannen zijn, maar omdat ze hun grenzen weigeren te controleren.
Als Griekenland haar landsgrenzen goed bewaakt, en ervoor zorgt dat migranten het land niet zomaar kunnen binnenkomen, kunnen ze ook niet massaal naar West-Europa komen. Helaas heeft het er alle schijn van dat dit de Grieken niets boeit. Zij zijn niet van zins om dit probleem op te lossen, ongetwijfeld omdat ze ervan uitgaan dat de vluchtelingencrisis de aandacht van hen verlegt en hen in staat stelt om meer geld van Europa te vragen.
De EU heeft het daar nu wel mee gehad:

Binnen de EU is er al langer grote irritatie over het gebrek aan grensbewaking door Athene. Sinds begin dit jaar kwamen via Griekenland rond de 700.000 vluchtelingen aan in Europa. Het geduld van Brussel met de Grieken is inmiddels zo goed als op, melden ingewijden aan de NOS. Als de Grieken hun grens niet in de gaten kunnen houden, dreigen drastische maatregelen. Er zou serieus gekeken worden naar manieren om Griekenland de wacht aan te zeggen. Aanstaande vrijdag komen in de Belgische hoofdstad de EU-minister van Buitenlandse Zaken bijeen. De Griekse kwestie staat hoog op de agenda.

Onze eigen premier Mark Rutte was de eerste regeringsleider die de aanval onlangs inzette op Griekenland. Hij deed dat toen hij met Brusselse correspondenten sprak over het op handen zijnde Nederlandse voorzitterschap van de EU. Rutte zei het volgende over de Griekse grens (met Turkije):

"Die stroom moet eerst worden gestopt voordat we verder kunnen praten."

De immigranten worden met open armen ontvangen in Griekenland, terwijl dat land zogenaamd de grenzen zou bewaken. Nou ja, met 'open armen': vervolgens worden ze zo snel mogelijk doorgestuurd naar de rest van Europa. Al met al gaat het om 10.000 vluchtelingen per dag. Dat zijn schokkende cijfers.
Als Griekenland het zelf niet kan of wil doen, zegt Rutte, wil de rest van de EU het probleem wel oplossen: zij willen best soldaten sturen om de grenzen van Griekenland te bewaken. Athene lijkt daar niet blij mee te zijn, maar zal wellicht toch nog overstag moeten als de EU haar rug recht.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten