EU-boot ligt op koers

Geen categorie28 feb 2014, 17:44

De intelligentsia van Italië, Spanje, Portugal, Hongarije, Bulgarije en Polen verlaten hun land.

Dit is een gevolg van het gevoerde beleid van de Europese Unie, die wil dat de arbeidsmobiliteit van de burgers van de lidstaten verhoogd wordt. Welnu, de EU-boot ligt perfect op koers. Op ramkoers wel te verstaan. Want wat zullen de gevolgen zijn in de landen vanwaaruit die hoogopgeleiden vertrekken? Die laten zich raden natuurlijk: nog meer armoede, nog meer afhankelijkheid van Noord-Europees belastinggeld en nóg minder vrijheid in eigen land.

In een artikel, dat gisteren verscheen in de Financial Times (gratis registratie), wordt de alarmklok geluid voor het Italië van kersverse premier Matteo Renzi. Want wat blijkt? Het aantal jonge, hoogopgeleide Italianen dat het land verlaat om hun geluk elders in de EU te beproeven stijgt zorgwekkend. Alleen al afgelopen jaar steeg dat aantal met 66% tot een kleine vijftig duizend personen. En de meesten willen niet terug, dus zullen zij geen bijdrage leveren aan de verbetering van de Italiaanse economie, die er belabberd bij staat met een staatsschuld van 130% van haar BBP, een begrotingstekort van 4% en een werkloosheid van bijna 13% (onder de jeugd tot 24 zelfs ruim 42%).

Maar elders in Zuid- en Oost-Europa is het niet veel beter. De situatie in Griekenland is zó dramatisch, dat Eurostat geeneens cijfers geeft over de (jeugd)werkloosheid daar. Wat niet weet, wat niet deert. In Spanje is de situatie zó ernstig, dat zelfs de Chinezen hun heil elders zoeken. Vanochtend schreef ik bij Finance al over de penibele vastgoedsector in Spanje, maar met een jeugdwerkloosheid van tegen de 60%, zonder enig uitzicht op verbetering, is ziet de toekomst er voor Spanje niet goed uit. In 2012 verlieten al bijna een half miljoen Spanjaarden het land, dat is 1% van de totale bevolking. Eén op de drie werklozen in de eurozone is Spanjaard. In 2013 verlieten nog eens bijna een kwart miljoen jonge Spanjaarden het land. Volgens het Spaanse Instituto Nacional de Estadistica zullen de komende 10 jaar per saldo nog eens 2,5 miljoen mensen het land verlaten. Dat is 5% van de bevolking. Het zou gaan om zo’n 500.000 mensen per jaar tot 2023, een exodus, die maar voor de helft zal kunnen worden opgevangen door natuurlijke bevolkingsaanwas en immigratie uit Zuid-Amerikaanse of Noord-Afrikaanse landen. Belangrijker is, dat is deze massale vlucht vooral de Spaanse intelligentsia betreft. De afgelopen 4 jaar zouden ruim 40.000 Spaanse wetenschappers hun heil elders hebben gezocht: in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Zwitserland en natuurlijk ook in Latijns-Amerika.

De Spaanse regering nam, in het kader van de door Brussel opgelegde 'bezuinigingen', enkele jaren geleden het besluit om van elke 10 gepensioneerde wetenschappelijk onderzoekers er één nieuwe aan te stellen. Het gevolg van dit besluit liet zich vanzelfsprekend raden: een massaal vertrek van hoogopgeleide mensen. Een van hen is de 42 jarige neurofysioloog Oscar Marin, die in een interview in El Pais verzuchtte: 'in Spanje is niets meer dat me toelaat vooruit te gaan'. En hij is niet de enige die er zo over denkt. En we weten natuurlijk allemaal wat de echte oorzaak van de problemen is: de one-size-fits-all euro. Omdat monetaire devaluatie onmogelijk is en concurrentievermogen enkel via een daling van de reële lonen (interne devaluatie) kan worden bereikt, zal Spanje een lagere loonstructuur niet kunnen vermijden. De lonen in Spanje liggen intussen al fors onder die in Duitsland, waardoor het nóg aantrekkelijker wordt voor hoogopgeleiden om hun biezen te pakken. Het evenwicht kan alleen worden hersteld door grootscheepse import uit spaanssprekende arme delen in de wereld, zoals Zuid-Amerika. De nachtmerrie van elke intellectuele patriot wordt dan bewaarheid: uitholling van de kwaliteit en de samenstelling van de authentieke natiestaat. Mission accomplished voor Brussel.

Helaas is dat niet alleen in Zuid-Europa het geval. In Oost-Europa vindt hetzelfde fenomeen plaats: de eerste wet van de eurodynamica is ook daar aan de orde: 'geld stroomt altijd van rijk naar arm'. Ook daar vertrekken artsen en andere hoogopgeleide, jonge mensen naar het Westen in de hoop op een beter leven. De zegeningen van het EU-beleid van het vrije verkeer van personen. En als een soeverein land (Zwitserland) zich wil beschermen tegen deze idioterie, dan legt de EU kinderachtige sancties op, zoals de uitsluiting voor Zwitserse studenten om mee te mogen doen aan het populaire EU-uitwisselingsprogramma 'Erasmus' tussen universiteiten.

Maar eurocommissaris Malmström trekt zich niets van voornoemde situaties aan, sterker, in een gisteren uitgegeven persbericht wil ze de visa-voorwaarden van 19 niet-EU landen verder versoepelen, waaronder verschillende Caribbische eilanden (Dominica, Grenada, Saint Lucia, Saint Vincent, Grenadines, Trinidad en Tobago), alsmede10 eilanden uit de Pacific (Kiribati, the Marshall Islands, Micronesia, Nauru, Palau, Samoa, the Solomon Islands, Tonga, Tuvalu en Vanuatu). Tja, die zullen natuurlijk allemaal hoogwaardige intellectuelen sturen naar de Europese Unie. Net zoals het straatarme en schuldenrijke Oekraïne vast een geweldige bijdrage aan de welvaart van de EU zal leveren.

Gelooft ú het?

Hier vindt u een overzicht van mijn columns en u kunt mij hier volgen op Twitter.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten