Er zijn dadelijk weer te weinig mensen voor de grote hoeveelheid banen

Geen categorie29 dec 2017, 21:00
Daar gaan we weer. Waar er eerst grote werkloosheid was, is er dadelijk weer sprake van te weinig mensen die de lege plekken op de arbeidsmarkt kunnen vullen. Het is natuurlijk een economisch fenomeen dat niet verdwijnt, maar het is vooral de vraag wat de overheid er aan gaat doen?

Door de groeiende economie zal de krapte op de arbeidsmarkt volgend jaar alleen maar toenemen. En daardoor zullen er steeds meer zogenoemde krapte-beroepen ontstaan. Dat verwacht het UWV. "Het lijstje van beroepen met moeilijk vervulbare vacatures neemt met de maand toe", zegt Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie van het UWV.

Men ziet na een krimp altijd een groei, want niets is oneindig. Hoe lang een circulatie duurt, heeft met vele verschillende factoren te maken. Niet alleen de organische structuur ontwikkeling van de economie, maar ook het beleid van de overheid. De overheid kan met goede bedoelingen crises langer laten duren, of crises vooruitschuiven.
Belastingverhogingen hebben bijvoorbeeld op de korte termijn resultaat met betrekking tot de belastinginkomsten, maar het kan op de lange termijn veel schade aan de economie richten, omdat het banen kost en de koopkracht van burgers aantast.
Dat is ook het geval met het overheidsbeleid aangaande de werkloosheid en werkgelegenheid in de samenleving. Het verhogen van het minimumloon bijvoorbeeld heeft veel negatieve effecten, maar bijvoorbeeld ook het onderwijsbeleid. Als je het hoger onderwijs te veel stimuleert en mensen stimuleert om zo lang en hoog mogelijk te studeren, krijg je uiteindelijk een tekort in de praktische sector. Dan kan de overheid ervoor kiezen om 'gastarbeiders' te verkrijgen om zo de arbeidsplaatsen op te vullen. Allemaal goede bedoelingen, maar iedereen weet wat er dan gebeurt met de gastarbeiders en de samenleving.
Neen, de overheid moet de komende jaren het allemaal organisch laten verlopen. Niet met de goede bedoelingen weer gaan ingrijpen, want dan raakt het allemaal uit balans. Daar hebben de burgers niets aan. We moeten in de samenleving weer gaan erkennen dat elke sector, hoog of laag, respect verdient.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten