Elk huishouden krijgt een rekening van 1200 per jaar boven op de al bestaande energienota.
Gastbijdrage van Niek Rodenburg, voorzitter van de Groene Rekenkamer.
Er is nogal wat te doen over het nationaal energieakkoord dat onder aanvoering van de SER gesloten moet worden. Vooral uit de milieuhoek en door degenen die afhankelijk zijn van groene subsidies wordt de trom geroerd en wordt de druk opgevoerd om te voorkomen dat Nederland achterblijft met de doelstellingen het land en de Noordzee vol te zetten met windmolens.
Is dat achterblijven rampzalig voor Nederland? Vele malen rampzaliger zijn de gevolgen voor ons land als Nederland zich achter Brussel blijft verschuilen. Ik mis in de discussie één ding: wie gaat het betalen?
Voor de hand ligt dat de overheid de knip trekt, maar de staatskas is leeg, dus de rekening gaat naar het bedrijfsleven en de burgers. Het bedrijfsleven heeft met het VNO-NCW een machtige lobbyist bij de gesprekken over het energieakkoord. Dat wordt dus een kleine rekening. De burgers zijn de dupe en betalen het leeuwendeel van de miljarden subsidies die per jaar naar duurzame energie gaan.
Bij grootschalige toepassing van windenergie zullen de grootste verliezers de Nederlandse huishoudens zijn. Zij krijgen de rekening gepresenteerd in de vorm van aanzienlijk hogere maandlasten.
In 2020 is een gemiddeld huishouden 63 per maand aan energiebelasting kwijt. Door de netbeheerder doorberekende extra kosten komen hier nog bij. Denk hierbij aan de tientallen miljarden kostende aansluitingen van offshore windparken. Hier bovenop komt mogelijk, vanwege het Nationaal Energieakkoord, nog eens 9,- per maand, mits het akkoord in de huidige vorm daadwerkelijk van kracht wordt. De cijfers van diverse ministeries en instanties als het CPB, CBS en PBL tonen aan dat in 2020 en later de gemiddelde energiebelasting uitkomt op ongeveer 100 per maand per huishouden. Dit bedrag is inclusief de aansluitingen van windparken en modernisering van het landelijk elektriciteitsnetwerk.
Je kunt je voorstellen welk een enorme impact dit op de inwoners van Nederland zal hebben. Naar schatting daalt het besteedbare inkomen, mede door andere taakstellingen van de landelijke overheid, ten opzichte van nu met 15% in de periode tot 2020. Hiervan komt 10% voor rekening van de stijgende energieheffingen bovenop de maandelijkse energienota.
Welke verwoestende werking deze daling van de koopkracht tot gevolg heeft wordt duidelijk als we naar het bedrijfsleven en de middenstanders kijken. Deze groep heeft het onder de huidige economische omstandigheden toch al zwaar en als daar de enorme koopkrachtdaling ten gevolge van allerlei energieheffingen van de komende jaren nog eens overheen komt, moet verwacht worden dat zich nog eens tienduizenden faillissementen voor gaan doen met het gevolg dat Nederland over 5 jaar geconfronteerd zal worden met een niet eerder vertoonde hoeveelheid van 1 miljoen werklozen.
Aldus Niek Rodenburg.
Zoals ik
gisteren schreef, is het klimaateffect van deze windparken 0,0. Het is dus niets meer dan zinloze, geldverslindende getuigenispolitiek, die de bevolking door een kongsi van belanghebbenden wordt opgedrongen, of anders gezegd: gelegaliseerde diefstal. Over het verklappen van defensiegeheimen door voormalige premiers wordt niet ècht moeilijk gedaan in dit land. Maar dit soort informatie wordt zorgvuldig verborgen gehouden.
Voor mijn eerdere DDSbijdragen, zie
hier.