Kortgeleden
berichtte ik u over de toch redelijk schaamteloze brief van Egbert Schuurman, voorzitter van de Eerste Kamerfractie van de ChristenUnie, waarin werd gesteld dat gedoogsteun van de PVV zomaar tot gewelddadige toestanden in de samenleving kan leiden. En waarin ook werd gehint op het onthouden van elke steun aan kabinetsvoorstellen, mocht een dergelijke coalitie met gedoogsteun van de PVV worden gevormd.
Ik heb, zoals eerder beloofd, getracht met Schuurman in contact te komen om hem een interview af te nemen. Zijn persoonlijk medewerker gaf aan dat Schuurman direct na zijn brief op vakantie was gegaan - hij had er dus een bijzonder comfortabel moment voor uitgekozen - en dat dit nu niet tot de mogelijkheden behoorde. Toen ik zei dat ik heel goed kon wachten en het interview graag na zijn vakantie wilde doen, gaf de persoonlijk medewerker plots aan dat ze er toch maar van af zagen, want "na terugkomst van de vakantie was de kwestie toch allang niet meer actueel". Een parel van een afpoeieractie, maar wat erger is, de kwestie blijft de komende maanden natuurlijk zo actueel als maar kan zijn en schreeuwt om een nadere bevraging. Helaas heeft de heer Schuurman geen zin in "een prettig gesprek" over zijn hysterische brief.
Overigens kwam de brief hem later nog op een reprimande van de SGP te staan, omdat daarin (zonder overleg) de suggestie werd gewekt dat ook die partij wel van steun aan het kabinet zou afzien.
Maar wat schetst mijn verbazing...nu is er
wederom een opiniestuk van een Eerste Kamerlid en wel van heer Niko Koffeman van de Partij voor de Dieren. Niet alleen refereert hij aan de geweldsuitspraak van Schuurman en noemt dat "de stem van de nestor van de Eerste Kamer met een anciënniteit van 27 jaar, die niet mag worden onderschat". Maar ook hij zinspeelt weer op een uit politieke overwegingen ingegeven dwarsbomerij van de Eerste Kamer en zegt daarover: "te makkelijk wordt vaak aangenomen dat de opstelling van de Eerste Kamer een zoveel minder politieke kleuring zou kennen, dat bij het onderzoeken van een vruchtbare samenwerking met de Staten Generaal een onderzoek naar de verhoudingen in de senaat achterwege kan blijven." Hij heeft nog meer opmerkelijke uitspraken die het lezen waard zijn, lees daarom zijn stuk.
Het wordt steeds duidelijker dat de Eerste Kamer zal worden misbruikt in de strijd tegen de legitieme keuze van de burger bij de recente Tweede Kamerverkiezingen. Niet alleen zal er in de aanloop naar de verkiezingen voor de Provinciale Staten dus een ongekende campagne losbarsten, maar ook blijf ik erbij dat VVD en CDA nu al moeten oproepen tot een maatschappelijk debat over de rol van de Eerste Kamer. Bepaalde partijen blijken namelijk heel wat minder op te hebben met de democratische rechtsstaat op het moment dat die in het voordeel van hun opponenten uitpakt. Als we verliezen, dan veranderen we gewoon de spelregels, nietwaar?