Hoe het VNklimaatpanel (IPCC) goed nieuws over klimaatverandering verborg.
Presentatie onderzoeksrapport Marcel Crok en Nic Lewis in Nieuwspoort
Op donderdag 6 maart a.s. van 10:00 uur tot 13:00 uur presenteert de Groene Rekenkamer in Nieuwspoort (Den Haag) in samenwerking met de Britse 'Global Warming Policy Foundation' (GWPF) het rapport 'Een gevoelige kwestie: hoe het IPCC goed nieuws over klimaatverandering verborg'. De auteurs van dit rapport, wetenschapsjournalist Marcel Crok en de Britse zelfstandig onderzoeker Nic Lewis zullen een uitgebreide toelichting geven.
Goed nieuws over het klimaat, wat het IPCC naliet u te vertellen
In september 2013 verscheen het eerste en belangrijkste deel van het vijfde IPCC-rapport (AR5). De hoofdboodschap luidde dat het IPCC er nu 95% zeker van is dat tenminste de helft van de opwarming sinds 1950 door de mens veroorzaakt is. Een slimme formulering van het IPCC want deze op zichzelf weinig zeggende claim is in de media geïnterpreteerd als 'we zijn er nu 95% zeker van dat er een groot klimaatprobleem is dat door CO2 wordt veroorzaakt.'
Tegelijkertijd voelt het IPCC zich minder zeker over misschien wel de belangrijkste parameter in de hele klimaatdiscussie: klimaatgevoeligheid. Dit is per definitie de opwarming als gevolg van een verdubbeling van de CO2-concentratie. Hoe gevoelig het klimaat is bepaalt hoeveel opwarming we in de toekomst zullen krijgen bij de gestaag oplopende CO2concentratie in de atmosfeer.
Klimaatonderzoekers gaan er al dertig jaar vanuit dat de aarde bij een verdubbeling van de CO2-concentratie ongeveer drie graden zal opwarmen. Het vijfde IPCCrapport gaf echter geen beste schatting voor klimaatgevoeligheid maar alleen een ruime marge van 1,5 tot 4,5 graden Celsius. Die marge is ook al ruim dertig jaar onveranderd.
De Nederlandse wetenschapsjournalist Marcel Crok, auteur van het boek 'De Staat van het Klimaat', en de Britse zelfstandig onderzoeker Nic Lewis, waren expert reviewers van het vijfde IPCC-rapport. Lewis publiceerde in de afgelopen jaren enkele wetenschappelijke artikelen over klimaatgevoeligheid. Lewis en Crok werkten in het afgelopen halfjaar aan een uitgebreide reactie op het IPCC-rapport.
Zij constateerden dat het IPCC-rapport alle ingrediënten bevat om te kunnen concluderen dat de klimaatgevoeligheid aanzienlijk lager is dan de klimaatwetenschap al decennia denkt. Het IPCC trok die conclusie echter niet.
In een rapport dat in Engeland op 6 maart a.s. verschijnt bij de 'Global Warming Policy Foundation' en in Nederland bij De Groene Rekenkamer, concluderen Lewis en Crok dat de beste schatting voor klimaatgevoeligheid dicht tegen de ondergrens van de IPCC-range van 1,5 tot 4,5 graden Celsius ligt.
Lewis en Crok laten ook zien dat ons waarschijnlijk aanzienlijk minder opwarming te wachten staat dan het IPCC verwacht op basis van klimaatmodellen. Bij de twee middelste scenarios van het IPCC blijft de opwarming in 2100 op of zelfs onder de internationale tweegradendoelstelling. Het rapport is dus zeer relevant voor beleidsmakers en politici.
Download
Het Nederlandse rapport is een vertaling van het rapport 'A Sensitive Matter How the IPCC Buried Evidence Showing Good News About Global Warming', dat is uitgegeven door de 'Global Warming Policy Foundation'. Er bestaat ook een kortere Engelse versie van het rapport getiteld 'Oversensitive How The IPCC Hid The Good News On Global Warming'. Beide rapporten zijn vanaf donderdag 6 maart a.s. gratis te downloaden op de website van de 'Global Warming Policy Foundation', en op de website van de Groene Rekenkamer.
De vertaling voor de Nederlandse editie is gemaakt door Marcel Crok en is eveneens vanaf 6 maart a.s. via bovenstaande link van DGRK te downloaden.
Bezoekers
Belangstellenden die interesse hebben in het bijwonen van de persconferentie met aansluitend de presentatie wordt verzocht zich per email aan te melden bij [email protected]
Om de hoge kosten van deze bijeenkomst enigszins te dekken vragen we van bezoekers een toegangsprijs van 10,- per persoon. U kunt bij de ingang van de zaal contant afrekenen.
Donateurs van de Groene Rekenkamer hebben vrij toegang.
Persbericht
Op maandag 3 maart a.s. volgt een persbericht.
Aldus de Groene Rekenkamer.
Voor mijn eerdere DDSbijdragen zie hier.