Hij is het echt zat, die Ed Nijpels: "Ik heb geen moeite met een fel debat. Waar ik wél moeite mee heb, zijn onzinverhalen die niet zijn gebaseerd op feiten. Die belemmeren mijn taak, zorgen dat het energieakkoord van A tot Z wordt uitgevoerd."
Daarom gaat de windmolenpopulist Nijpels nu het debat sturen met een online factchecker, waarmee zijn SER hoopt te ontkrachten dat windmolens vooral duurzaam miljarden verbranden. Let wel, zijn missie is niet gericht op klimaatsceptici, maar op de 'onwetende' Nederlander, om die te overtuigen van 'de opwarming', dat 'er geen tijd te verliezen is' en dat 'er met man en macht gewerkt wordt aan draagvlak'. Voor zijn windmolens, dus.
Eerder had Nijpels vooral de wind tegen bij het behartigen van zijn windbelangen. Dat het dit keer anders zal zijn valt te betwijfelen. De meeste Nederlanders zijn echter niet op de hoogte van de windescapades van onze niet bepaald succesvolle windlobbyïst Nijpels, die nu vanuit zijn rol als borgsteller van de SER uit alle macht de windmolens van het energieakkoord erdoor probeert te drukken.
Laat ik daarom over Ed Nijpels ook wat feiten checken. En smullen is het voor factcheckers. Zijn aandeel bijvoorbeeld in het boek 'Windhandel, de ontmaskering van groene hoogvlieger Econcern' van Het Financieele Dagbladjournalisten Jorinde Schrijver en Siem Eikelenboom blijft beperkt tot een paar regels. Niet dat dat het beeld positief beïnvloedt. Nijpels was namelijk commissaris van duurzame ramp Econcern. Ik citeer:
"Opvallend is dat Nijpels' naam in de rvc-notulen alleen genoemd wordt wanneer hij of te laat binnenkomt, of vroegtijdig vertrekt. En of zijn Haagse contacten het bedrijf iets hebben opgeleverd, blijkt nergens uit. Wel zal hij in het najaar van 2008 een vergeefse poging doen om de VVD-fractie in de provincie Noord-Holland voor het karretje van Econcern-participatie Darwind te spannen."
Gedoeld wordt op de poging van Nijpels om voor de kort daarop failliete windmolenbouwer Darwind miljoenen gemeenschapsgeld van de provincie los te peuteren. Over de rol van windmolenpaus Nijpels bij dat onderdeel van het toentertijd net zo rap failliete Econcern en hoe Noord-Holland op de valreep aan een miljoenendebacle ontsnapte is uitgebreid en bijna woordelijk na te lezen
op pagina 83 in het spraakmakende Noord-Hollandse bestuurlijke corruptierapport Operatie Schoon Schip. Om een inkijkje te geven in deze windhandel waar Nijpels bot ving hieronder integraal de tekst uit het rapport:
"Hetgeen aanleiding was om een niveau hoger te schakelen: een commissaris van Econcern belde persoonlijk met Post. Het betrof haar partijgenoot Ed Nijpels. Die haar dus belde in zijn hoedanigheid als lid van de raad van commissarissen van Econcern. Huidig gedeputeerde Post daarover tegenover de Commissie: ‘En uit dien hoofde belde hij mij. Hij gaf aan dat hij mij graag wilde uitleggen waarom het zo van belang was dat wij als provincie zouden participeren in DarwinD. Toen heb ik letterlijk tegen hem gezegd.... Hij zei: als je het niet begrijpt wil ik het graag uitleggen’. Maar Post begreep het heel goed en dacht – zo stelde zij tegenover de Commissie – het volgende: ‘Wij beginnen op de verkeerde voet. Ik heb tegen hem gezegd: Ed, het probleem is geloof ik niet dat ik het niet begrijp. Het probleem is dat ik een liberaal ben. En ik vind dat je in dit soort situaties de markt zijn werk moet laten doen. En jij zult ongetwijfeld begrijpen wat ik hiermee bedoel. Ik dacht iets lelijks. Ja, dat was voor hem ook .... Hij begreep ook donders goed wat ik bedoelde.’
Enfin. De participatie of steun in andere vorm ging niet door. Een fiasco bleef de provincie Noord-Holland bespaard."
Zo gek was zelfs de Noord-Hollandse VVD dus niet. Op basis van wat er over Nijpels geschreven wordt zou je denken dat hij nergens meer normaal aan de bak komt. Het circuit waarin hij verkeert is echter hardnekkig. Ze weten elkaar steeds weer een duurzaam baantje toe te schuiven. Dat zie je ook bij andere spelers in het zonder staatssteun onrendabel kwakkelende duurzaamheidswereldje; zo runt dubieuze ex-Econcern bestuurder
Dirk Berkhout tegenwoordig het miljarden gemeenschapsgeld kostende Gemini windpark.
Nijpels blijft ondertussen dubbele krantenpagina's vullen met zijn gepreek dat
windmolens er tóch moeten komen. Enger nog is zijn doel is om "dit jaar zo veel mogelijk onomkeerbare maatregelen te nemen." Klakkeloos slikt de krant deze onheilstijding. Dat media hem nog zoveel ruimte geven met zo'n verleden, zonder zelf de boodschapper en zijn boodschap te checken, getuigt vooral van luie en weinig kritische journalistiek, de pers als waakhond van de democratie onwaardig.