Daar gaan we dan!
Volgens Maurice de Hond is Forum voor Democratie al langere tijd bezig met een flinke opmars. De partij zou virtueel nu ongeveer net zo groot zijn als de SP, de PvdA en GroenLinks... en zelfs een beetje groter.
Kantar Public (het oude
TNS Nipo) bevestigt dit nu. Uit de meest recente peiling van het bureau blijkt dat
FVD zou uitkomen op
12 (twaalf!) zetels als er nu verkiezingen waren.
Dit is dus een stijging van 10 zetels ten opzichte van de oogst vorig jaar.
Opvallend is dat veel FVD-kiezers bij de PVV vandaan komen, én van de VVD, CDA en 50Plus. Tenslotte zijn er behoorlijk wat FVD-keizers die in het verleden
niet stemden, maar dat nu wél willen doen omdat ze zoveel vertrouwen hebben in
Thierry Baudet en
Theo Hiddema.
De gemiddelde FVD-kiezer is, en dit zal helemaal niemand verbazen, overtuigd conservatief en echt rechts. Zoals Kantar
uitlegt:
Ook begin 2018 positioneert de gemiddelde Nederlander zich sociaaleconomisch nog een tikkeltje ter linkerzijde van het midden (gemiddeld 5,3 op een schaal van 1-10) en sociaal-cultureel zich net aan de conservatieve kant (gemiddeld 5,1 op een schaal van 1-10).
De huidige FvD-kiezer heeft echter een scherp conservatief * (gemiddeld 3,4) én rechts (gemiddeld 7,1) profiel – een stuk conservatiever dan de huidige VVD-kiezer (5,4) en een stuk rechtser dan de huidige PVV-kiezer (5,6). Op sociaalconservatief gebied is alleen de PVV-kiezer nog vergelijkbaar conservatief (4,0), op sociaaleconomisch gebied is alleen de VVD-kiezer even rechts (ook 7,1).
Dat ziet er in een diagram zo uit:
Kortom, FVD trekt de conservatieve vleugel van de VVD aan en de rechtsliberale vleugel van de PVV. Die twee groepen kunnen zich beter herkennen in de standpunten van FVD dan in die van de partijen die ze tot voor kort steunden.
Natuurlijk zat daar ook precies de electorale ruimte voor een nieuwe partij. Heel even leek het erop dat VNL in dat gat kon duiken, maar die partij kwam uiteindelijk net te kort. In plaats van VNL is het daarom FVD dat -- door hard te werken, goede mensen vooruit te schuiven en een slimme (online) strategie te voeren -- de conservatieve rechtsliberale kiezer aan zich weet te binden.
De stand van zaken op dit moment volgens Kantar Public (TNS Nipo):