Faalminister Hugo de Jonge werd vandaag in de Tweede Kamer stevig aan de tand gevoeld over het totaal lekke IT-systeem van de GGD, waardoor miljoenen privégegevens maandenlang konden worden doorverkocht. De Jonge werd duidelijk in het nauw gedreven, want hij gaf toe dat ruim 8.000 GGD'ers toegang hebben tot volledige datasets, maar stelde tegelijkertijd ook dat het systeem wat hem betreft veilig genoeg is!
RTL-journalist Daniël Verlaan stelde vast dat praktisch iedere GGD'er of callcentermedewerker toegang kon krijgen tot de complete dataset van de IT-systemen waar de GGD de gegevens van geteste personen in opslaat. Iets wat overduidelijk voorkomen had kunnen worden als het systeem vanaf het begin goed was ingericht.
https://twitter.com/danielverlaan/status/1354094258328899585
De Jonge probeerde er in de Kamer echter met een grote boog omheen te draaien, en recht te praten wat krom is, door te stellen dat het systeem veilig genoeg is en uw zogenaamd loyale overheid wel degelijk genoeg doet om uw privacy te waarborgen. Dat zijn echt regelrechte nonsens.
Het enige wat volgens De Jonge nu pas op touw is gezet, is een aantal schijnoplossingen waar een beetje intelligente crimineel makkelijk aan kan ontsnappen. Hij kwam niet verder dan het eisen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG), een geheimhoudingsplicht en een training in het omgaan met gevoelige informatie. Over het fatsoenlijk dichttimmeren van de IT-systemen, laat staan over het feit waarom dat niet meteen was gebeurd, hoorde je hem niet.
Dit is een beetje alsof je mensen een huis laat betrekken en bent vergeten een voordeur in te bouwen, waardoor de hele boel is leeggeroofd. Om het op te lossen komt er niet een voordeur met een degelijk slot, maar alleen een briefje aan een touwtje in de deurpost waarop staat: 'niet stelen a.u.b.'. Zo'n deur met slot heeft toch geen zin, want, zo is de redenering van De Jonge: "Iemand die echt kwaad in de zin heeft, daar is geen kruid tegen gewassen".
Slachtoffers waarvan hun privégegevens nu op straat liggen worden de eerstkomende tijd ook niet geïnformeerd. De Jonge wilde eerst het strafrechtelijk onderzoek afwachten.
Kortom: die minister blijft ook maar falen en dat zie je op zo'n beetje ieder terrein waar hij een vinger in de pap heeft. Vaccinaties, coronapreventie, normale schoenen aantrekken... Is er überhaupt een succesje dat we aan De Jonge kunnen toeschrijven? Het winnen van de lijsttrekkersverkiezing van het CDA misschien, en toen wist hij héél goed hoe het IT-systeem werkte... Toch vreemd!
Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!