De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank Walter Steinmeier maakt zich ernstig zorgen over de toekomst van de Europese Unie.
De reden? Volgens Steinmeier lopen de spanningen in de Unie razendsnel op, wat natuurlijk eerst en vooral komt door de Griekse crisis. De Grieken zeggen zelf in de Unie te willen blijven, en de euro te blijven gebruiken, maar andere landen waaronder Nederland hebben al publiekelijk gezegd dat het ze niet zou verrassen als
Griekenland gedwongen wordt om de euro te verlaten en de drachme opnieuw in te voeren.
Toch is dat niet alles. De Duitse minister zegt dat er
meer aan de hand is:Oorzaken van de spanningen zijn volgens Steinmeier onder meer de Griekse crisis, de onenigheid over het opnemen en verdelen van vluchtelingen en de relatie tussen de EU en Groot-Brittanië. Wat de relatie tussen de EU en Groot-Brittannië betreft heeft de opkomst van UKIP voor veel problemen gezorgd. Deze partij wil uit de Europese Unie en heeft, hoewel weinig zetels in het Britse parlement, rap aan invloed en macht gewonnen. Het gevolg is dat premier David Cameron opnieuw wil onderhandelen met de EU over Brussels macht (in Groot-Brittannië) en een referendum wil uitschrijven over de toekomst; willen Britten - na nieuwe onderhandelingen en nieuwe afspraken - in de EU blijven of in hun eentje door?
Volgens de minister is de zaak buitengewoon penibel aan het worden en mogen Europese lidstaten deze "zwakten" niet langer negeren. Dat zou in zijn ogen namelijk alleen maar ruimte geven aan "populistische" bewegingen en partijen om nog populairder te worden dan ze al zijn, waardoor het Europese project in zijn ogen écht onder druk komt te staan.
Ondertussen berichtte Maurice de Hond
eerder vandaag dat een meerderheid van de Nederlandse kiezers wil dat Griekenland in de EU en de eurozone blijft. Tegelijkertijd wil de Nederlandse belastingbetaler echter niet meer steun geven aan de Grieken.