De Joint Strike Fighter is een zegening voor de Nederlandse luchtmacht én voor de regio Brabant. Met name linkse Nederlanders klagen al jaren steen en been over de
JSF, de Joint Strike Fighter, de opvolger van de F16. De straaljager zou te duur zijn en 'niet nodig.' Want u weet: links vindt de
krijgsmacht in zijn geheel overbodig. Wie heeft er nou behoefte aan nationale veiligheid? Veel beter om de welvaart continu te herverdelen en maar hopen dat niemand ons aanvalt.
Zo denkt links.
Onzinnig natuurlijk. De nationale veiligheid is één van de primaire verantwoordelijkheden van de staat. Sterker nog, als er geen behoefte was aan een krijgsmacht en orde en veiligheid zouden er helemaal geen staten zijn. Een staat die deze verantwoordelijkheid verzaakt is niets waard.
Dat is dan ook één van de redenen dat ik het JSF-project juist steun en blij ben dat de eerste twee gevechtsvliegtuigen aangekomen zijn in ons land. Het is een geweldig vliegtuig dat de luchtmacht sterker maakt. Win-win.
Maar er is nog een derde
win: de JSF zorgt namelijk ook
voor meer werkgelegenheid in
Noord-Brabant:
“Een fantastisch geluid”, zegt [red.: commandant van Logistiek Centrum Woensdrecht] Mario Verbeek als in Booming Brabant de beelden van een opstijgende JSF worden getoond. Vanaf 2019 komt het onderhoud van de motoren van de 37 Nederlandse en de Italiaanse JSF’s in Woensdrecht te liggen. “Het is een belangrijk en een intensief gebruikt onderdeel. Daarnaast heeft Aeronamic uit Almelo, dat het onderhoud van de hulpmotoren verzorgt, plannen om zich in Brabant te vestigen”, vult Verbeek aan.
Hij gaat verder:
"Veel landen proberen nu onderhoudsorders in de wacht te slepen. Voor het onderhoud van de motor zijn Noorwegen,Turkije en Nederland de belangrijkste Europese landen. Daarmee zijn we dus in concurrentie. Het werk moet snel en betaalbaar gebeuren. Dat houdt ons scherp."
Zo is het maar net. De concurrentiestrijd zal er namelijk voor zorgen dat de Nederlandse bedrijven nog beter werk zullen leveren, waardoor ze op termijn vrijwel zeker meer orders binnen krijgen. En dat betekent niet alleen meer geld, maar ook meer banen.
Driewerf hoera dus voor de JSF!