Oud-DNB directeur Nout Wellink ziet onzekerheden in de financiële markten: "binnen één jaar een recessie"

Geen categorie03 sep 2019, 17:00
De geruchten dat de wereldeconomie langzaam afkoelt lijken gesteund door de gegevens die vandaag zijn vrijgekomen vanuit de Verenigde Staten. Ook daar nam de industriële productie iets af in vergelijking met een jaar eerder. Maar slecht waren de cijfers allerminst. Volgens Nout Wellink gaat het echter wel de verkeerde kant op en suggereert hij dat het mogelijk is dat volgend jaar een recessie losbarst. Dat zou natuurlijk kunnen, maar laten we onszelf niet nu al in de put praten, via BNR Radio.
"Of er echt een recessie komt hangt eigenlijk samen met de vraag of de consumenten het opgeven. Producenten worden al wat pessimistischer, dat zie je in alle enquêtes, maar de consumenten houden het allemaal nog op peil, maar als de consument het laat afweten dan kan een situatie zich voordoen zoals 2008."
De oud DNB-directeur stelt dat economisch gezien "de signalen op oranje staan". Als het fout gaat, aldus Wellink, dan binnen één jaar. Al denkt hij dat de kans dat het fout gaat groter is in 2021 omdat de Amerikaanse economie nu zeker nog goed loopt.
Daarbij bepalend wanneer een recessie zich écht manifesteert zou volgens Wellink het moment zijn wanneer zich een 'shock' voordoet in de democratie. Mogelijke 'shocks' die hij ziet aankomen zijn bijvoorbeeld de Brexit en de situatie in Hong Kong. "Hoe diep de volgende recessie zal ingrijpen?" op die vraag had Wellink geen antwoord. Geheel logisch, want niemand weet daadwerkelijk de toekomst.
Volgens Wellink is een "recessie een natuurgegeven" en "hebben we nu een lange tijd van vooruitgang, gezien het aantal risico's moet het ergens wel een keer mis gaan". De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China ziet Wellink als zo'n risico, al denkt hij dat de Chinezen niet snel akkoord zullen gaan met Trump "als de eis is dat de Chinezen afzien van technologische vooruitgang dan gaan ze daarmee niet akkoord".
Vandaag reageerden de Amerikaanse beurzen negatief op het nieuws dat nieuwe importtarieven op Chinese producten worden ingevoerd.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten