1. Home
  2. Hoe populistisch ben jij? De populismequiz van The Guardian tegen het licht gehouden

Hoe populistisch ben jij? De populismequiz van The Guardian tegen het licht gehouden

Geen categorie24 nov 2018, 14:00
De Britse krant The Guardian heeft een leuke quiz opgezet met het doel om de interessante vraag 'hoe populistisch jij bent' te beantwoorden. Angela Merkel is volgens het model het minst populistisch van een selectie wereldleiders. Donald Trump, Bernie Sanders en Nigel Farage krijgen allemaal de 'vieze populisten'-kaart getrokken. Om erachter te komen hoe populistisch ik volgens de Guardian zou zijn heb ik de quiz ingevuld. Je kunt zelf ook de quiz spelen om erachter komen hoe populistisch jij bent. Maar wordt het nu ook duidelijk wat dat populisme nu precies is?
Het model dat The Guardian gebruikt voor de quiz lijkt enigszins op de zogenaamde Nolan chart, een kwadrantenmodel ontwikkeld door de libertarische activist David Nolan. Waar het Nolanmodel door haar tegenstelling tussen libertarisme en autocratie een tegenstelling creëert tussen concepten dwang en vrijheid, zo doet deze quiz dit met het concept populisme. Maar wat het nu precies is blijft onduidelijk. De foute namen vinden we in het bovenste rijtje. Daar staan ze: de populisten. We vinden er Bernie Sanders, Nigel Farage, Donald Trump en Matteo Salvini terug. Namen als Barack Obama, Emmanual Macron en Angela Merkel zijn volgens de indeling dan weer niet populistisch. Wat is het verschil tussen neem een Viktor Orbán en Angela Merkel dat het redelijk maakt om deze twee tegenover elkaar te zetten in een 'populisme meter'? Om die vraag te beantwoorden moeten we de methodologie van het model verkennen. Deze is ontworpen door Cas Mudde.
[caption id="attachment_214215" align="aligncenter" width="292"]Het vier kwadrantenmodel van The Guardian. Bron: Screenshot The Guardian, https://www.theguardian.com/world/ng-interactive/2018/nov/21/how-populist-are-you-quiz Het vier kwadrantenmodel van The Guardian. Bron: Screenshot The Guardian[/caption]
De leiders zijn geplaatst op een positie waarbij gebruik is gemaakt van het inbeeldingsvermogen. Het hoeft dus niet zo te zijn dat Angela Merkel geen populist is en vice versa. Wereldleiders hebben de quiz immers niet zelf gemaakt, maar dat deden de onderzoekers voor hen. Die hebben zich ingebeeld hoe het is om Donald Trump te zijn en geprobeerd de vragen zo te beantwoorden als Trump zelf. Dat lieten ze niet één persoon doen, maar een groepje, waarna er een gemiddelde ontstond in het kwadrantenmodel. Natuurlijk is deze methode te bekritiseren, immers de basis is de gevoelswereld, maar toch is het niet vreemd om tot deze indeling te komen. Zo heb ik de quiz zelf ook gespeeld en kwam ik terecht bij Viktor Orbán. Inderdaad iemand in het rijtje die ik leuker vind dan Trump en Merkel. De gevoelswereld draagt diepere zaken met zich mee, zoals ook het onderstaande experiment suggereert:
Zo zijn sommigen in staat vanuit hun gevoelswereld woorden uit vreemde talen te spreken. Probeer het maar eens uit. Bedenk twee Japanse namen zonder daarbij de taal te kennen of een woordenboek te pakken. Ga puur af op je gevoel en schrijf twee woorden op die 'Japans aanvoelen'. Ik probeerde het en spreek geen Japans, ondanks dat bedacht ik twee Japanse woorden op gevoel. In mij naar boven kwam 'Hayano Kamicha'. Een ogenschijnlijk willekeurige creatie. Om te controleren hoe 'Japans' de creatie was besloot ik de woorden in Google in te voeren. En ja hoor, het bleken daadwerkelijk twee Japanse woorden te zijn mét betekenis. Blijkbaar was de gevoelswereld in staat om 'in de buurt te komen van anderen'. Toen ik het experiment herhaalde met Afrikaanse namen kwam willekeurig de Ghanese naam 'Mbembe' uit mijn mond. Een derde herhaling leidde tot niets. Probeer het zelf ook eens, wellicht lukt het.
[caption id="attachment_214218" align="aligncenter" width="500"]Mijn uitslag na het afnemen van de populismequiz. Ik ben een populist en ik sta dicht in de buurt van Viktor Orban. Oké dan. Bron: The Guardian. Mijn uitslag na het afnemen van de populismequiz. Ik ben een populist en ik sta in de buurt van Viktor Orbán. Oké dan. Bron: The Guardian.[/caption]
Dus zo ging ik op gevoel de quiz invullen, want serieuze afwegingen kun je bij zo'n simplistisch model niet maken. Ingevuld, en ja hoor, ik lijk op Viktor Orbán. Niet geheel toevallig schreef ik eerder al lovend over de Hongaarse premier op DDS. Hij doet zijn best het land bij elkaar te houden in tijden van geopolitieke instabiliteit. Vergeet niet dat Hongarije dicht bij Turkije en Rusland ligt en ook de migratiestromen op haar ziet afkomen. Ook de Hongaarse vrijheidsstrijd tegen het communisme is nog aanwezig in de volksgeist. En ook nog iets anders waar mensen zich zorgen over maken, zoals Jobbik houdt de gemoederen bezig. Alle spanningen samen hebben van Orbán tot volksheld gemaakt, maar internationaal staat hij slecht bekend. Denk maar eens aan het Sargentini-rapport en de wijze waarop Hongarije is weggezet in de pers.
Maar wat nu precies populisme is blijft onduidelijk na het invullen van de vragen. Ook na het afnemen van de quiz kan ik niet precies de vinger op de zere plek leggen. Wat denkt u, wat maakt iemand nu tot een populist en wat niet? Deel uw testresultaten hieronder, we zijn erg benieuwd!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten