Dijsselbloem: beursval is maar tijdelijk joh!

Geen categorie17 okt 2014, 15:00

Maakt u zich vooral geen zorgen over de ingestorte beurskoersen!

Het gaat niet helemaal je van het met westerse aandelenmarkten. Sterker nog, de hele handel is de afgelopen dagen behoorlijk in elkaar gestort, wat onder andere komt door het uitblijven van echte economische groei, maar ook door onrust in het Midden-Oosten, zorgen over ebola, en een heel schala aan andere crises waar de wereld opeens mee wordt geconfronteerd.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem begrijpt dat mensen zich zorgen beginnen te maken, maar hé, dat is nergens voor nodig. Welnee, wat we nu zien is niet meer dan een beurscorrectie. De beurskoersen zijn dit jaar zo snel gestegen dat ze nu even pas op de plaats maken. Vervelend, maar niets om je druk om te maken.

Nee hoor.

Volgens hem is mogelijk sprake van een correctie op de fors opgelopen beurskoers van het afgelopen jaar. Hij hoopt dat die correctie beperkt blijft. Dijsselbloem wees erop dat Nederland en andere Europese landen geleidelijk bezig waren om uit het dal te komen. ,,Daar hebben we veel maatregelen voor genomen. Dat zullen we moeten doortrekken om het vertrouwen te bestendigen'', zei hij.

Ja hèhè, natuurlijk moet het vertrouwen bestendigd worden. Dat is nogal wiedes: als het vertrouwen weg is zal de economie net zo hard in elkaar denderen als in 2008. De aandelenmarkt is voor een groot deel fictie: aandelen zijn niet waard wat de bedrijven daadwerkelijk waard zijn, maar wat beleggers van ze vinden. En hun denkbeelden zijn voor een groot deel gebaseerd op rauwe emoties, waaronder hebberigheid en angst. Als negatieve emoties het voor het zeggen hebben kunnen we ons maar alvast voorbereiden op zware economische problemen.

Helaas betekent dit niet dat sociaaldemocratisch wensdenken de economie op miraculeuze wijze overeind zal houden. Beleggers maken zich zorgen over de situatie in Europa waar flink wat landen het toch weer lastig hebben en waar het nog steeds onrustig is in verband met Oekraïne. Tel daar de eerder genoemde problemen bij op - ebola, ISIS - en je begrijpt dat de werkelijkheid zélf weleens kon gaan veranderen, in plaats van alleen de fantasiewereld van de beurskoersen. En ja, dat heeft ook een impact op die beurskoersen; zelfs als iedereen een aluminiumhoedje opzet en Dijsselbloems mooie oneliners napraat.

Er is maar één manier om de economie en dus de beursen op gang te houden of eigenlijk te krijgen: de overheid moet een stapje terug doen, de belastingen verlagen, en het overlaten aan de vrije markt. Dan komen koersschommelingen natuurlijk nog steeds voor, maar minder heftig en minder vaak dan nu.

Volg Michael op Twitter.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten