Levenslang gestraften moeten uitzicht kunnen houden op, aldus Europese rechters. En dus voelt staatssecretaris Dijkhoff zich geroepen de Nederlandse regelgeving aan te passen. Staatssecretaris
Klaas Dijkhoff gaat levenslang gestraften binnenkort op
proefverlof en naar resocialisatieprojecten sturen. De VVD-bewindsman voelt zich genoodzaakt die stap te zetten, vanwege uitspraken van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) en de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ). Die stellen dat levenslange gevangenisstraffen weliswaar mogelijk zijn, maar alleen als de veroordeelden een kans houden op terugkeer in de maatschappij, bijvoorbeeld via een gratieverlening.
De mogelijkheid tot gratie is voor Nederland die stip aan de horizon. Maar de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) zegt nu echter dat rechters niet goed over een gratieverzoek kunnen oordelen, als ze niet een indruk kunnen krijgen van hoe iemand zich in de samenleving zou kunnen handhaven. Daarom zou een vorm van re-socialisatie, een nieuwe kennismaking met de samenleving, voor de veroordeelden nodig zijn, iets van verlof dus.
Momenteel gaat het specifiek om het regime voor één gevangene: de in 1989 veroordeeldeLoi Wah C. die een geheel gezin doodstak, inclusief een vijfjarig meisje en een baby.
„Een viervoudige moordenaar met een levenslange gevangenisstraf die op verlof mag, het is werkelijk te bizar voor woorden”, aldus Helder. „De RSJ en het ministerie van Veiligheid en Justitie ondermijnen het principe van de levenslange gevangenisstraf.” Ze wil een debat. Onduidelijk is echter tot in hoeverre Dijkhoff de mogelijkheid heeft om rapporten van de RSJ en uitspraken van het EHRM af te wijken.